همين که چنين سوالي مطرح مي شود ممکن است از جانب بسياري از مربيان و رزمي کاران جواب قاطع و محکمي بگيريد که تمرين با وزنه از سرعت و انعطاف بدني مي کاهد. و اين در حالي است که رشته هاي مختلف ورزشي مي توانند مکمل هاي خوبي براي يکديگر باشند بدين صورت که شما با تمرينات کششي انعطاف بدني خود را افزايش مي دهيد، با تمرينات قدرتي که با وزنه يا بدون وزنه انجام مي شوند مي توانيد قدرت خود را افزايش دهيد، با اجراي سرعتي برخي از تمرينات قدرتي به توان خود مي افزاييد، اگر به شکل مناسب و طبق برنامه تمريني ديگري به بافت عضلاني نيرو وارد کنيد بافت عضلاني شما در سطح ميکروسکوپيک دچار آسيب هاي بسيار ريز ( ميکروتروما) در فيبرهاي عضلاني شود، اين آسيب برخلاف نامش حالتي سازنده دارد زيرا عضله را براي تحريک به ساخت تارهاي عضلاني محکم تر، حجيم تر و با تعداد بيشتر مي کند و به واسطه رسيدن موادغذايي مورد نياز عضله در زمان ريکاوري، توده عضلاني بهتر و با کيفيت تر ساخته مي شود. شايان ذکر است که براي افزايش حجم عضلات شرط لازم استفاده از نيروي مقاومت خارجي (مانند وزنه) مي باشد. عده اي از مربيان تنها نوعي از تمرينات با وزنه را براي افزايش سرعت و يا افزايش قدرت انفجاري عضله توصيه مي کنند و فقط همين نوع تمرين را مجاز مي دانند به اين شکل که براي انجام هر حرکت حداکثر وزنه اي که مي توانيد يک بار آن حرکت را انجام دهيد، برداشته وزن آن را بسنجيد حال ۳۰ درصد از مقدار وزنه کاسته و از آن براي انجام حرکت استفاده کنيد و حرکت را به تعداد ۳ تا ۶ بار با حداکثر سرعت انجام دهيد اين تکنيک براي تقويت گروهي از تارهاي عضلاني بسيار کاربرديست اما براي رزمي کاري که اغلب تمريناتش از طريق سريع انجام دادن حرکات و ضربات انجام مي گيرد بهتر است تمرکز اصلي خود را روي شکل ديگري از سيستم تمريني قرار دهد.
آيا کار با وزنه و تمرينات بدنسازي انعطاف مرا از بين مي برد؟
خير، تا موقعي که به تمرينات کششي ادامه دهيد انعطاف خود را از دست نخواهيد داد. بسياري از بدنسازان حرفه اي اين کار را در برنامه خود گنجانده اند. تمرينات با وزنه تنها در صورتي به انعطاف بدني و سرعت شما لطمه مي زنند که تمرينات کششي خود را کنار گذاشته و فقط با وزنه کار کنيد و اگر در کنار آن به تمرينات کششي بپردازيد مشکلي پيش نخواهد آمد و آگاه باشيد که بدن شما قابليت انجام هم دوره هر فعاليتي را اعمم از سرعتي، قدرتي، استقامتي، انعطاف پذيري را دارد.
آيا نگران اين هستيد که مبادا با بالا رفتن وزنتان سرعتتان کم شود؟ در اين حالت، افزايش وزن شما از افزايش چربي بدني نبوده و در حقيقت بافت عضلاني فعالتان افزايش پيدا کرده است اگر شما در کنار بدنسازي به تمرينات رزمي خود ادامه مي دهيد در وضعيت متفاوتي نسبت به يک بدنساز که تنها در اين رشته فعاليت کرده قرار داريد، زيرا بدن شما در حين افزايش حجم عضلاني کارايي خود را در زمان فعاليت رزمي ارتقا خواهد داد.
تا اينجا فقط به رفع نگراني ها پرداختيم اما حالا نوبت مزايا و محاسن است.
داشتن يک بدن زيبا و خوش فرم لذت بخش است و اولين حسي که با داشتن يک بدن زيبا و عضلاني به آن دست خواهيد يافت، اعتماد به نفس است و از طرف ديگر داشتن يک بدن زيبا و عضلاني موجب تضعيف روحيه طرف مقابل در يک مسابقه ورزشي مي گردد. نکته قابل توجه ديگر اين است که علاوه بر تاثير بصري، قدرت ضربات هم افزايش مي يابد. به عنوان مثال لگد يک فرد ۶۰ کيلويي و يک فرد ۸۰ کيلويي را که به کيسه اصابت مي کند مقايسه کنيد بله مي دانيم که با سرعت ضربات مي توان به قدرت کوبشي دست يافت اما اگر يک پتک ۱۰ کيلويي را با همان سرعت يک پتک ۵ کيلويي بکوبيد قدرت کدام بيشتر است؟ اصولا چرا در مبارزات دسته بندي وجود دارد؟ چون قدرت بدني با وزن نسبت مستقيم دارد. بايد به اين نکته نيز توجه کنيد که عضلات شما مانند يک پوشش ايمني و محافظ براي شما عمل خواهند کرد، چربي هاي بدن خود را دور ريخته و عضله جايگزين آن کنيد. به عبارت ديگر با پوشاندن استخوان هاي خود به وسيله عضلات؛ از آنها محافظت کرده و آنگاه تفاوت بدن خود را در زمينه ضربه پذيري نسبت به سابق مقايسه کنيد.
تمامي رزمي کاران حرفه اي و قهرمانان مبارزات آزاد به طور کاملا جدي به پرورش اندام مي پردازند و منطبق بر تجربيات شخصي، هيچ منافاتي بين ورزش رزمي و بدنسازي وجود ندارد.