تربیت جنسی از مشکلات و دغدغه های خانواده هاست. والدین در مورد آگاه کردن فرزندان خود نسبت به مسائل جنسی در هراسند و تصور می کنند آگاهی فرزندشان نسبت به مسائل جنسی باعث گمراهی آنها خواهد شد. مشکل تربیت جنسی کودکان نداشتن آگاهی و حجب کاذب است. دوران قبل از بلوغ زمانی مناسب است تا والدین، قبل از آغاز رفتارهای جنسی، پیام های پیشگیری از خطر جنسی را به فرزندان خود منتقل کنند. لذا پاسخ مناسب و به جا به کنجکاوی های کودکان، یکی از پرچالش ترین موضوعات تربیتی محسوب می شود. در اسلام تمایلات جنسی به عنوان تجلی معنویت محسوب می شود و آیات و روایات و احکام مختلف در اسلام به صورت مستقیم و غیر مستقیم به مسائل جنسی و تعدیل آن پرداخته است و هدف تعدیل و جهت دهی به رفتار جنسی فرزندان است. عواقب به موقع تربیت نکردن فرزندان در امور جنسی می تواند شروع روابط جنسی زود هنگام و محافظت نشده باشد. همواره ارتباط و تعامل بین والدین و فرزندان می تواند یک عامل حفاظتی برای طیف وسیعی از رفتارهای جنسی فرزندان باشد. برای پی بردن به اهمیت نقش والدین همین بس که از ۹۵ هزار ساعت زندگی کودک تا پایان ۱۱ سالگی، فقط ۵ هزار ساعت آن در مدرسه و ۵ هزار ساعت آن با خویشان و آشنایان و مابقی در خانه است. لذا تا خانوداه اصلاح نشود، امیدی به اصلاح جامعه نخواهد بود. با شناسایی سوالات جنسی که از طرف کودکان پرسیده می شود و آموزش صحیح به والدین، می توان آنها را برای پاسخگویی مناسب و متناسب با سن کودکانشان توانمند کرد. مثلا بچه های پیش دبستانی باید اعضای تناسلی خود را بشناسند و به آنها یاد بدهیم که این قسمت ها بخش خصوصی و سری ما هستند و هیچکس به غیر از پدر و مادر و پزشک نباید به آنها نگاه کند یا دست بزند. همچنین باید به آنها یاد داد که نسبت به هویت مذکر یا مونث خود، عزت نفس داشته باشند.
کنجکاوی کودکان در مورد مسائل جنسی در سه مقوله اصلی جای می گیرد:
الف- تغییر ویژگی های جنسی
ب- تفاوت های جنسی و روابط بین دو جنس
ج- باروری، تولد و پیشگیری
الف- تغییرات و رشد اندام های جنسی: تغییر در اندام های جنسی و رشد آنها مسئله است که در ذهن کودکان، باعث تعحب کودکان شده و آنها نمی دانند که در بدن آنها چه اتفاقی می افتد. کودکان در سن ۹ تا ۱۳ سالگی می بایست با تغییرات جنسی دوران بلوغ آشنا باشند و از روند تولید مثل درک درستی داشته باشند. همچنین از مقوله سوء استفاده جنسی آگاه باشند.
۱- والدین اظهار می دارند که کودکان پسر در مواقع خاصی دچار نعوظ و به دنبال آن اضطراب و پرخاشگری می شوند؛ که پدر باید با او ارتباط نزدیکی داشته باشد و به او بگوید که در نوجوانی او هم همینطوری می شده و نباید زیاد ذهن خودش را درگیر آن کند. در عین حال لازم نیاز نیست خیلی مسئله را باز کند که به کنجکاوی بیشتر او منجر شود.
۲- قاعدگی: نیاز است که مادران در سن مناسب آموزش های لازم را به کودکان بدهند. و از کلمات قلمبه و سلمبه و پاسخ های مبهم استفاده نکنند.
ب- تفاوت های جنسی و روابط بین دو جنس: تفاوت های جنسی پسر و دختر را می توان از طریق تفاوت های ظاهری پسران و دختران در عکس های کارتونی آموزش داد یا از طبیعت الهام گرفت زیرا در طبیعت چیزها بی پرده است.
۱- ازدواج و روابط بین دو جنس: کودکان از ازدواج و روابط بین دو جنس سوال می کنند از تولد بارداری و مسائل مشابه آن سوال می پرسند. کودکان باید در سن ۶ تا ۹ سالگی از تولید مثل گیاهان و حیوانات درک درستی داشته باشند.
۲- عشق و دوست داشتن: کودکان نسبت به رفتارها و تظاهرات جنسی والدین خود نیز حساسیت داشته و حس کنجکاوی آنها برانگیخته می شود. ممکن است کودک بپرسد که پدرها و مادرها چرا بچه به دنیا می آورند؟ کافی است بگویید، مادرها و پدرها به یکدیگر عشق می ورزند و می خواهند بچه ای داشته باشند تا به او هم عشق بورزند.
ج- باروری، تولد و پیشگیری: یک سری از سوالات کودکان در مورد چگونگی تشکیل بچه است. بچه چگونه تشکیل می شود؟ یا چطور وارد شکم مادرش می شود؟ که باید از جانب والدین خود پاسخ درست و منطقی دریافت کنند. زندگی داخل رحمی هم موضوعی است که بچه ها بامشاهده عکس و فیلم های قدیمی خانوادگی و عدم حضور خود به آن پی می برند و می پرسند که آنها کجا بودند وقتی پاسخ می شنوند که داخل شکم مادر بودی، دچارهراس می شوند که مثلا آنجا تاریک است من می ترسم. نحوه تولد هم از سوالات دیگر کودکان است که باید به درستی به آن پاسخ داده شود. گاهی هم کودکان با دیدن وسایل پیشگیری سوالاتی برایشان پیش می آید. در هر حال، نباید در برابر سوالات کودکان عکس العمل شدید نشان داد یا مسائل را کتمان کرد. بلکه باید با چند سوال ساده؛ دامنه دانسته های کودک را فهمید و متناسب با آن، به سوالاتش پاسخ داد.
كتب پيشنهادي براي مطالعه، در مورد تربیت جنسی کودک :
۱. كليد هاي آموزش و مراقبت از سلامت جنسي در كودكان و نوجوانان،دكتر كريستال دفريتاس، ترجمه سارا رئيسي طوسي
۲. تربيت جنسي در اسلام ،حافظ ثابت .
۳. خانواده و مسايل جنسي كودكان ،دكتر علي قائمي