
با شنیدن کلمة تعاملی، ایدة گنگی در ذهن ما نقش می بندد که چطور ممکن است یک کتاب با کودکان تعامل ایجاد کند؟ کتابهای تعاملی کودکان طوری طراحی می شوند که برای کودک جذاب باشد و بتواند راحت تر مطالب را درک کند. به همین دلیل، بیشترین فروش کتابهای کودکان به این حوزه اختصاص دارد. این کتابها فقط به کلمات و چاپ محدود نمی شوند، بلکه شامل موارد دیگری نظیر رنگ و بُعد نیز هستند. این کتابها به قدری جذاب اند که نه تنها کودک با استفاده از آن سرگرم می شود، بلکه در طول خواندن کتاب مطالب جدیدی نیز یاد می گیرد. این در حالی است که کودک حتی متوجه نمی شود که در حال یادگیری است.
شیوة مورد استفاده
شیوه های مختلفی برای ساخت کتاب های تعاملی وجود دارد؛ مثال، کتابهای متحرک با چرخ، عکس های سه بعدی (شبیه کارت تبریکها)، و برگه های متحرک (که با کشیدن برگة رویی آنچه در زیر مخفی است نمایان می شود) از انواع کتابهای تعاملی هستند. با استفاده از این کتابها و از طریق انجام دادن فعالیتهای جانبی به دانش آموزان آموزش داده می شود. دلیل جذابیت این کتابها استفادة زیاد از رنگ و بافت خاصشان است.
انواع کتابهای تعاملی
- کتابهای رنگ کردنی: کتابهای رنگ کردنی یکی از انواع جذاب کتابهای تعاملی است که اگر با خواندن یک داستان همراه شود، آن را به قدری جذاب میکند که کودک از آن دست نخواهد کشید.
- کتابهای سه بعدی: در این نوع کتابها، با بهره گیری از تکنیکهای خاصی صفحات کتاب با ورق زدن یا کشیدن طور خاصی باز می شود و حالتی سه بعدی به خود می گیرد. به گونه ای که کودک تصور میکند شخصیت داستان به زندگی واقعی آمده است. با این کار مطمئن می شویم که کودک از خواندن کتاب خسته نمی شود و حتی بهتر یاد می گیرد.
- کتابهایی با اشیای مخفی: یکی از معروفترین انواع این کتابها آن دسته از کتابهایی هستند که داستان در آن با پیدا کردن اشیای مخفی شده در صفحه ادامه پیدا میکند.
- کتابهای لمسی و احساسی: از این کتابها بیشتر در مقطع پیش از دبستان استفاده می شود تا کودکان را به یادگیری علاقه مند سازند. استفاده از بافتهای مختلف، مثل پر نرم بر روی تصویر یک پرنده، برای کودکان جذاب است و آنها را به یادگیری مطالب جدید تشویق میکند.
امروزه، با گسترش تکنولوژی، انواع جدیدتر و جذابتر کتابهای تعاملی نیز به بازار عرضه شده است.