
دانش آموزان اغلب در درس املا دچار مشکل هستند و اولیا و معلمان برای حل این مشکل راه های متفاوتی متوسل می شوند. مثلاً پند و اندرز دادن دانش آموزان، تحقیر و سرزنش دانش آموزان که ابتدا به صورت مخفی صورت می گیرد و شاید این مسئله تا جلوی سایر دانش آموزان نیز ادامه پیدا کند. افزایش تکلیف شب و نوشتن چندین بار از لغات غلط موجود در املا و غیره. این روش ها مدت های زیادی است که در مدارس مورد استفاده قرار می گیرد اما نتایج مثبتی را در بر نداشته است. به عنوان مثال دانش آموزی که به تجویز معلم، می بایست ده بار از غلط املای خود بنویسد؛ در دهمین بار، همان کلمه را دوباره اشتباه نوشته است؛ که نه تنها مشکل این دانش آموز برطرف نشده بلکه او را خسته و دلزده کرده و حتی اعتماد به نفس خود را نیز از دست داده است.
روش های پیشنهادی برای آموزش املا
- از جمله موارد مهم در درس املا گفتن املا بدون لهجه های محلی به صورت شمرده شمرده، سلیس و روان است.
- توجه و تاکید بر معنی و مفهوم کلماتی که در املا نوشته می شود تا نوع صدا را تشخیص دهند. بررسی مجدد املا توسط خود دانش آموز با کتاب زیر نظر معلم.
- نشان دادن تصاویر متفاوت برای تقویت حافظه دیداری و پرسیدن سوالاتی از جزئیات تصاویر.
- بررسی کلمات صحیح نوشته دانش آموز به جای کلمات غلط و تشویق دانش آموز برای افزایش انگیزه.
- نوشتن حدود بیست کلمه توسط یکی از دانش آموزان و مطالعه سایر دانش آموزان حدود یک دقیقه؛ سپس تخته را پاک می کنیم و از آنها می خواهیم تعداد لغاتی را که به خاطر دارند در دفتر خود یادداشت کنند.
- کارت هایی که تمامی حروف الفبا بر روی آنها نوشته شده است را در اختیار دانش آموز قرار می دهیم، سپس معلم کلمات مشکل دارای حروف هم آوا را برای دانش آموز می خواند و دانش آموز با کارت هایی که در اختیار دارد آن کلمات را می سازد.
- معلم متنی را املا بگوید و در همین حین کلمات مشکل متن را روی تابلو بنویسد.
- کلماتی را در اختیار دانش آموز قرار می دهیم و از او می خواهیم که هم خانواده این کلمات را در دفتر املا خود بنویسد.