سندروم حاد تنفسی جدید یعنی کروناویروس-دو (SARS-CoV۲)، ایجادکننده بیماری کووید ۱۹ (COVID-۱۹) به عنوان یک بیماری همه گیر تهدید کننده جوامع بشری از جنبه های متفاوت است. به نظر می رسد درحال حاضر، راهبرد اصلی مدیریت کروناویروس پیشگیری از ابتلا به آن است. فعالیت های ورزشی با شدت متوسط علاوه بر ارتقای آمادگی جسمانی، باعث تقویت پاسخ های سیستم ایمنی سلولی و هومورال به ویژه در افراد با ضعف سیستم ایمنی درمعرض خطر عوارض کروناویروس مانند افراد مسن، افراد چاق و دارای بیماری های مزمن می شوند؛ بنابراین، انجام دادن فعالیت های ورزشی به صورت منظم در طول عمر می تواند راهبردی موثر برای پیشگیری از بیماری ویروسی مانند کووید-۱۹ باشد. ازطرفی، قرنطینه خانگی و استفاده نکردن از اماکن ورزشی عمومی باعث کاهش میزان آمادگی جسمانی، اختلال در ریتم شبانه روزی، اختلال در خواب، افسردگی، افزایش رفتارهای بی تحرکانه و برهم خوردن تعادل انرژی دریافتی و مصرفی می شوند که تمامی این موارد با ضعف سیستم ایمنی و خطر عوارض شدیدتر حاصل از بیماری کووید ۱۹ همراه اند. فعالیت بدنی با شدت متوسط در خانه در زمان شیوع این بیماری می تواند راهبردی موثر در مقابله با این عوارض باشد. همچنین، فعالیت بدنی با شدت متوسط به صورت مستقیم از طریق تقویت سیستم ایمنی، ارتقای دفاع آنتی اکسیدانتی و تقویت پاسخ های ضدالتهابی و نیز به صورت غیرمستقیم از طریق کاهش اضطراب، بهبود خلق وخو، تعدیل نیم رخ چربی و حساسیت انسولینی، در ارتقای سیستم ایمنی و مقابله با عوارض کروناویروس موثر است.
رهنمودهای ورزشی
حفظ یا افزایش فعالیت بدنی در دوران قرنطینه برای مقابله با عوارض خطرناک رفتارهای بی تحرکانه بسیار اهمیت دارد. در دوران قرنطینه، انجام دادن فعالیت ورزشی در خانه توسط نهادهای گوناگون ورزشی و بهداشتی توصیه شده است. برای تعهد و پایبندی به انجام دادن تمرینهای ورزشی توصیة جدی می شود که فعالیتهای شاداب و نشاط آور انتخاب شوند. همچنین، انجام دادن همزمان تمرینات ورزشی همراه با گوش دادن به موزیک یا تمرین گروهی اعضای خانواده بر پایبندی و نشاط تأثیرات درخور توجهی دارد. میزان مراجعة اقشار متفاوت به اینترنت برای دستیابی به برنامه های علمی در این دوران افزایش چشمگیری یافته است؛ باوجود این، همة وبسایت های اینترنتی توسط افراد متخصص نظارت نمی شوند و رهنمودهای علمی در همة این سایتها دیده نمی شود؛ بر این اساس، مجموعه ای از رهنمودهای علمی مبتنی بر ورزش در خانه با وزن بدن و ابزار ساده در جدولهای شمارة یک و شمارة دو ارائه شده است.
. در جدول شمارة یک، رهنمودهای مربوط به تمرینات استقامتی ارائه شده است. با توجه به آپارتمان نشین بودن مردم در شهرهای بزرگ، محدودیت زیادی در تنوع تمرینات استقامتی وجود دارد. دوچرخة ثابت، پیاده روی، تمرینات برکلتیکس و بالا و پایین رفتن از یک استپ، حرکات موزون و رقص و ... می توانند انواع تمرینات استقامتی اجراشدنی در منزل باشند. به افراد مبتدی توصیه می شود ۱۰ تا ۲۰ دقیقه فعالیت استقامتی را به صورت تناوبی در زمانهای پنج تا ده دقیقه ای انجام دهند (به طور مثال، دو تا ده دقیقه ای). شدت براساس ضربان قلب بیشینه برای افرد مبتدی ۵۰ تا ۷۰ درصد ضربان قلب بیشینه باشد و در افرادی که تمرین داشته اند، برابر با ۷۵-۶۰ درصد ضربان قلب بیشینه باشد.
در جدول شمارة دو رهنمودهای تمرین مقاومتی در خانه ارائه شده است. برای افراد مبتدی توصیه میشود از وزن بدن به عنوان مقاومت استفاده شود و برای افراد مجرب توصیه می شود از وسایل در دسترس منزل مانند کیسة برنج، بطری آب، صندلی و حتی یار کمکی برای اعمال مقاومت خارجی استفاده شود.