از نظر دانشمندان طب سنتی برای دندان، خوردن مواد شیرینی، ترشی، داغ و بسیار سرد زیان دارد. خوردن مواد سرد پس از گرم و یا مواد گرم پس از سرد برای عصب دندان زیان بار است و جهت جلوگیری از تخریب دندانها و لثه نباید از موادی که به دندان می چسبد مثل خرما، انجیر و حلوا زیاد استفاده نمود. نان کلفت و سفت و میوه بلوط را نباید با دندان جوید زیرا همگی باعث جنبان شدن ریشه دندانها و لق شدن آنها خواهد شد. از هر چیزی ک باعث کند شدن دندان باشد(مثل غوره یا ترشک) پرهیز شود و از مصرف خوراکی هایی که به سرعت تخمیر و فاسد می شوند مثل شیر، پیاز و پنیر پرهیز شود. باید پس از قی کردن (بالا آوردن) و نیز نوشیدن شیر و سکنگبین دهان را شست و پس از خوردن خوراک دندانها را خلال نمود. حکیمان قدیم در مورد کارهایی که دندان و لثه را نیرومند می سازد، توصیه به مسواک زدن با مسواکی که چوب آن سخت نباشد همراه با مواد درخشان کننده دندان همچون آرد جو سوخته و کفک دریا کرده اند و گفته اند که در مسواک زدن زیاده روی نباید نمود که لثه را می خراشد و دندانها را لرزان می کند. بهتر است دندانها با پارچه زبر مالش داده شوند. ابوعلی سینا پزشک نامدار ایرانی در کتاب قانون در مبحث بهداشت دهان می گوید: کسی که بخواهد دندانهای تندرست داشته باشد باید کارهای زیر را انجام دهد:
۱- از بسیار خوردن خوراکی و نوشیدنی که سریعاً در بدن تباه می شود (مانند شیر) خودداری کند.
۲- خود را مجبور به بالا آوردن نکند به ویژه اگر مواد بالا آورده ترش باشد، بیشتر به دندانها زیان می رساند.
۳- از مصرف زیاد جویدنی شیرین مانند حلوا و انجیر بپرهیزد.
۴- اجسام سخت را با دندان نشکند.
۵- از کند کننده های دندانی دوری کند.
۶- از مصرف چیزهای بسیار سرد به ویژه بعد از خوردن گرم و بسیار گرم پس از سردی دوری کند.
۷- با خلال، دندانها را تمیز کند اما نه به اندازه ای که گوشت میان دندانها آسیب پذیرد و دندانها لق شود.