جایگزین کردن یک دندان به داخل حفره آلوئولی خودش که در اثر حادثه ای بیرون افتاده است را کاشت مجدد دندان می گویند. کاشت مجدد دندان یک روش درمانی جدید نیست بلکه سالهاست مورد توجه قرار گرفته است و بویژه در مناطق جنگی یا مواردی که زمان کافی برای مراجعه به پزشک وجود ندارد موثر است. منتهی زمان بیرون ماندن دندان از دهان بسیار مهم است بطوریکه اگر کمتر از نیم ساعت دندان بیرون آمده از فک را مجدد سر جای خود بگذاریم ۹۰ درصد احتمال جوش خوردن دارد ولی اگر بعد از ۲ ساعت دندان بیرون افتاده را سر جایش در فک قرار دهیم ۹۵ درصد ریشه دندان تحلیل رفته و احتمال جوش خوردن دندان خیلی کم می شود. بطورکلی دندانی که از فک خارج شده نباید بیش از ۱۵ دقیقه در محیطی خشک قرار گرفته باشد و بهترین حالت این است که کمتر از ۱۰ دقیقه دندان بیرون افتاده به سر جایش در فک برگردانده شود. لذا وقتی در اثر حادثه ای دندان از جایش خارج می شود و هنوز سالم است بهتر است بلافاصله آن را سر جایش بگذاریم و اگر این امکان وجود ندارد باید تا کاشت مجدد؛ آن را در ظرفی شیر نگهداری کنیم که البته همانطور که قبلاً اشاره کردیم این زمان نمی تواند خیلی طولانی باشد. در موارد دیگری هم می شود دندان را از فک خارج کرد و دوباره در محل خود کاشت.
موارد تجویز:
۱- خروج تصادف دندان از محل اصلی خود بر اثر حوادث و ضربات ناشی از تصادف و یا موقعیتهای شغلی از جمله آموزشهای نظامی در نیروهای مسلح.
۲- هنگامی که دید کافی برای جراحی در ناحیه نوک ریشه دندان وجود نداشته باشد
۳- هنگامی که جراحی در ناحیه نوک ریشه دندان ممکن است موجب کوتاه شدن بیش از حد طول ریشه شود.
۴- هنگامی که ریشه دندان احتیاج به جراحی دارد اما با خطر وارد شدن آسیب به نواحی سینوس فک فوقانی و یا کانال عصب تحتانی همراه است
۵- در صورت وجود تخریب شدید پریودنتال
۶- در صورت وجود شکستهای عمودی بر روی ریشه
۷- هنگامی که وسیله داخل کانال ریشه دندان شکسته شده باشد و از دسترسی به نوک ریشه دندان از طریق جراحی امکانپذیر نباشد.
۸- وجود مشکلات مالی بیمار که مانع گذاشتن ایمپلنت (کاشت دندان مصنوعی ) به جای دندان خارج شده از محل می شود.
موارد عدم تجویز:
۱- در صورت نگهداری نامناسب ازدندان خارج شده از محل خود و یا وجود شرایط زمینه ای و بیماری های سیستمیک در شخص که پیش آگاهی باقی ماندن دندان را ضعیف می نماید.
۲- وجود ریشه های متباعد در دندان خارج شده
۳- در صورت از بین رفتن استخوان بین ریشه ای
۴- در صورت تخریب شدید حفره استخوانی دندان در استخوان فک
۵- در صورت آسیب شدید و از دست رفتن تاج دندان