سبک زندگي ناسالم، مصرف سیگار، عدم فعالیت فیزیكي، مصرف زیاد الكل، رژیم غذایي فقیر و نداشتن وزن ایده ال به میزان تقریبي ۲۰ درصد ریسک بیماری های قلبي عروقي را به دنبال دارد. تحقیقات نشان می دهد که گروههای غذایي خاصي ریسک بیماری های قلبي عروقي را از طریق هماهنگي و تعامل عناصر مهم غذایي و عناصر فیتوکمیكال بیواکتیو تحت تاثیر خود قرار مي دهند.
میوه ها و سبزیجات: میوه ها و سبزی ها در پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی موثرند و مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی را کاهش می دهند. چنین به نظر میرسد که اثرات میوه ها و سبزیجات بر سلامت در نتیجه فیبر بالای آنها، آنتي اکسیدانها و موادمعدني به غیر از سدیم مي باشد.
حبوبات: حبوبات نیز چون مغزها و غلات (لوبیای خشک، نخود، عدس و سویا) ازجمله موادغذایي سرشار از مواد مغذی و انرژی بالا بوده که عناصر مغذی سرشاری را دربردارند. حبوبات اگرچه به لحاظ چربي غني نبوده اما سرشار از پروتئین و کربوهیدرات های پیچیده، فیبر، موادمعدني به جز سدیم و ریزمغذی ها ازقبیل فولیت و مواد فیتوکمیكال از قبیل ساپونین ها (تری ترپن های گلیكوزیله با ویژگي های کاهنده کلسترول) و ترکیبات پلي فنلیک، که اثرات مفید آنها بر سلامت شناخته شده است، می باشد. نتایج پژوهشهای مختلف حاکی از کاهش گلوکز خون و گردش انسولین در نتیجه مصرف حبوبات بوده که با جذب کربوهیدرات ها و کنترل قند بهتر همراه بوده است. به طورکلي حبوبات در طولاني مدت در رژیم غذایي بیماران مبتلا به دیابت توصیه مي شود. همچنین نتایج تحقیقات مختلف نشان می دهد که مصرف حبوبات در رژیم غذایي، برای حفاظت در برابر بیماری های قلبي عروقي ضروری می باشد.
مغزها (آجیل): مغزها و آجیل ها همچون دیگر دانه ها از مواد غذایي سرشار از مواد مغذی محسوب مي شوند. اگرچه بیشتر این مواد از چربي ها بدست آمده اما اسیدهای چرب علي الخصوص اسیدهای چرب اشباع نشده در آن، از نوع اسیداولئیک بوده و گردو دارای حلقه های اشباع نشده از جمله اسیدلینولئیک و آلفا- اسید لینولئیک است. آجیل سرشار از کربوهیدرات های پیچیده و فیبر، پروتئین، توکوفرول ها، مواد معدني بدون سدیم و پلي فنل ها می باشد. مطالعات نشان داده است که استفاده میانگین ۶۳ گرم از مغزهای مختلف موجب کاهش کلسترول شده و همچنین رژیم غذایی سرشار از مغزها کاهش تری گلیسرید را به همراه دارند. تحقیقات نشان داده است که رژیم سرشار از مغزها برای عملکرد اکسیداسیون، التهاب و عملکرد درون رگها مفید است و موجب کاهش ۳۰ %بیماری های قلبي عروقي شده است و در میان همه این موارد ،کاهش ۴۳ درصدی سكته قلبي مشاهده مي شود. جالب است که افزایش مصرف مغزها موجب کاهش ابتلا به سندرم متابولیک و در نتیجه چاقي کمتر می شود که عدم افزایش وزن پس از مصرف دانه ها تا حد زیادی به اثرات سیرکنندگي زیاد آنها ارتباط دارد.
فرآورده های لبني: فرآورده های لبني حاوی مواد مغذی مهمي در رژیم غذایي از جمله کربوهیدرات، پروتئین، کلسیم، پتاسیم و میكرو مغذی هایي همچون ویتامین D مي باشند. چربي لبني حاوی اسیدهای چرب اشباع است که درگذشته تصور مي رفت که مضر باشد به همین دلیل دستورالعمل های رژیمي معمولی محصولات و فرآورده های کم چرب را توصیه مي کنند. اما شواهد و مدارک اخیر حاصل از مطالعات و بررسي ها نشان مي دهند که مصرف شیر یا فرآورده های لبني، ریسک بیماری های قلبي عروقي را افزایش نمي دهند و صرف نظر از مقدار چربي، حتي ممكن است باعث کاهش ریسک بیماری های قلبي عروقي شود. تصور مي رود که مهار آنزیم تبدیل کننده انژیوتانسین توسط پپتیدهای مشتق شده از پروتئینهای شیر(کازئین و وی پروتئین)، نقش مهمي را در اثر ضد فشارخون بالا ایفا می كنند.
ماهي: مصرف منظم ماهی بر جلوگیری از سکته مغزی ایسکمیک موثر است بطوریکه افزایش مصرف دو وعده از هر نوع ماهی در هفته با کاهش ۴ درصدی ریسک بیماری های قلبی همراه است.
گوشت وفراورده های گوشتي: بر اساس افزایش تاثیر پیش بیني شده کلسترول در گوشت قرمز، توصیه های رژیم غذایي برای سلامتي همیشه شامل محدودیت در مصرف گوشت قرمز یا توصیه جایگزین کردن آن با گوشت سفید (گوشت مرغ) بوده است که مقدار چربي کمتری دارد. اما شواهد و مدارک اخیر نشان مي دهد که رابطه مستقیم ضعیفي بین گوشت قرمز فرآوری نشده با ریسک سكته، دیابت، یا مرگ و میر ناشي از بیماری های قلبي عروقي وجود دارد، درحالیكه مصرف گوشت فرآوری شده همچون سوسیس و کالباس قطعا با پیامدهای مضر قلبي عروقي و مرگ و میر ارتباط دارد.