کتاب جنگ باورها، به بررسی ریشه ای ترین عوامل تاثیرگذار در روند کسب ثروت می پردازد. یکی از مهم ترین عوامل بازدارنده در رسیدن به خواسته ها، باورهای ما هستند که از دوران کودکی و شرایط رشدی ما سرچشمه گرفته اند. باورهای ما بی اختیار تمام تصمیمات، انتخاب ها و زندگی ما را تحت شعاع خود قرار داده اند. در اینجا خلاصه این کتاب را آورده ایم.
قوانین مغز و شکل گیری باور
کیفیت زندگی شما نه توسط چیزهای موجود در جهان، بلکه بسته به اندیشه ای که انتخاب می کنید تا دنیای خویش را از طریق آن بسازید، تعیین می شود.
اعمالی که از ما سر می زند به دو شکل است:
الف- خودآگاه: بر اساس انتخاب واقعی در زمان حال، بدون استفاده از افکار و مشاهدات گذشته.
ب- ناخودآگاه: براساس برنامه ریزی های گذشته مانند نوع تربیت، عادات و پیام های تکرار شده در مغز.
قانون اول: هر عملی که به صورت عادت و تکرار دربیاید تبدیل به یک دستورالعمل می شود. همانند رانندگی که فرد پس از مدتی با کمترین صرف انرژی نسبت به قبل، آن را به راحتی انجام می دهد.
قانون دوم: هر پیامی که به مغز داده شود در صورت تکرار تبدیل به یک دستورالعمل می شود. این پیام ها از بدو تولد توسط والدین، فرهنگ جامعه، دوستان، معلمان، رسانه های جمعی، موسیقی و باورهای مذهبی به ما رسیده اند. ذهنیت انسان ها تا حد زیادی نشات گرفته از رفتار والدین شان است. در صورت بازدارنده بودن باورهایی که در ذهن دارید، سرعت حرکت شما در کسب ثروت کاهش می یابد و یا به طور کامل متوقف خواهید شد. در مورد دوستان بدانید که رها کردن کسی که برای شما ساخته نشده، یعنی رسیدن به این درک که برخی آدم ها بخشی از سرگذشت تان هستند، نه بخشی از سرنوشت تان. معلمان هم با طرح سوال اشتباه علم بهتر است یا ثروت؛ ذهن ما را با این دوگانگی و انتخاب «یا این»، «یا آن» تنظیم کرده اند. نوع موسیقی که گوش می دهیم یکی از راه های ایجاد باور است. متن برخی ترانه ها پر از احساسات منفی است و پیام های بدبختی، دوری، نفرت و تنهایی را انتقال می دهند لذا سعی کنید از موسیقی ها مثبت و شاد استفاده کنید.
تکنیک تبدیل افکار مزاحم به افکار مراحم: انسان دارای دو حس درونی است.
الف- متحد درونی: انسان دست به کاری می زند که به نتیجه آن خوشبین است و وظیفه متحد درونی تکرار مداوم دلایلی است که شما را وادار به شروع کار می کند. تمرکزتان را به نکات مثبت انجام کار و همچنین گرفتن بهترین نتیجه ها معطوف کنید. افعال تو می توانی، همه شرایط مهیاست و تو موفق می شوی را با خود مرور کنید.
ب- منتقد درونی: این حس بهانه های زیادی برای به تاخیر انداختن و متوقف کردن کارها، برای شما می آورد. از علل به وجود آمدن این حس، تجربه های کودکی همانند شنیدن تو نمی توانی از اطرافیان بوده است.
راهکار: هر عبارت منفی که به ذهن تان می آید یادداشت کنید و بلافاصله مقابل و مخالف آن را که مثبت است یادداشت کنید.
قانون سوم: اگر در مورد انجام کاری ضمیر خودآگاه و ضمیر ناخودآگاه با هم هماهنگ نباشند، معمولاً ضمیر ناخودآگاه موفق می شود.
قانون چهارم: اگر در مورد انجام کاری ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه با هم موافق باشند، توان آنها در هم ضرب می شود.
راز نفوذ بر ضمیر ناخودآگاه: ما بردگان ضمیر ناخودآگاه خود هستیم. ۹۷ درصد فعالیت های ما تحت کنترل ضمیر ناخودآگاه است. راز نفوذ بر ضمیر ناخودآگاه، تکرار، تکرار و تکرار است. عبارت تاکیدی که برای تکرار انتخاب می کنیم باید کوتاه، دقیق باشد و آن را باور کنیم و حس خوبی در ما ایجاد کند و در هنگام آرامش و با صدای بلند و به شیوه خودتان گفته شود و با عبارتی مانند به لطف خدا و غیره آغاز شود.
چند نمونه از عبارات تاکیدی:
- بی تردید همانی می شوم که می خواهم.
- روز به روز اعتماد به نفسم بیشتر می شود.
- هر روز به اهدافم نزدیکتر می شوم.
- همیشه از معاملاتی که انجام می دهم به سود زیادی می رسم.
- خداوند من را برای موفق شدن آفریده، پس من موفق می شوم.
روزه بگیرید: تمامی عبارات منفی را از دایره لغات خودتان حذف کنید. عباراتی همانند نمی توانم، نمی شود و نمی گذارند.
باورهای بنیادی ضمیر ناخودآگاه
باوراول: مین های کمبود و محدودیت ذهنی: باورهای کمبود و محدودیت، مانند مین هایی هستند که بر روی ذهن ما کار گذاشته شده اند. برخی افراد معتقدند اگر من ثروتمند باشم به دیگران ثروت کمتری می رسد. درحالیکه دنیا پر از نعمت است. با داشتن یک ایده مناسب می توان افراد زیادی را مشغول به کار کنید. برخی افراد نیز فکر می کنند فرصت ها برای ثروتمند شدن تمام شده است و ثروتمند شدن در گذشته را راحت تر می دانند. مطمئن باشید که هر روز فرصت ها برای ثروتمند شدن بیشتر و بیشتر می شود. کمبودها و محدودیت ها صرفاً در ذهن ماست و دنیا بدون هیچ محدودیتی در حال رشد و بزرگ شدن است. یکی از دلایل روز افزون ثروت و ثروتمندان پا گرفتن مشاغل جدید به کمک خلاقیت است. خلاقیت در جهان امروز حرف اول را در کسب و کار می زند، به طوری که می شود با یک ایده کاملاً خلاقانه، بدون سرمایه اولیه زیاد و با کمی تلاش به کسب درآمد پرداخت.
عبارت تاکیدی: ثروت و نعمت بی انتهاست. من روز به روز ثروتمند می شوم.
باور دوم: نارنجک های بدون ضامن توانایی
بسیاری از افراد توانایی های خود را پنهان می کنند و دوست ندارند از آن ها تعریف شود. رکن اصلی موفقیت و ثروتمند شدن شما این است که توانایی های خود را به نمایش بگذارید و توان بیان آنها را به بهترین شکل داشته باشید. افراد در بیان توانایی خود به دلایلی مانند واکنش بد والدین یا طرد شدن از طرف دیگران یا تجربه تلخ در گذشته؛ ناتوان اند. مهم نیست چه عواملی باعث شده اند نتوانید توانایی های خود را بیان کنید؛ کافی است به مرور توانایی های خود را بروز دهید.
عبارات تاکیدی:
- هر روز اعتماد به نفسم بیشتر و بیشتر می شود.
- توانمندی هایم در کسب ثروت بیشتر و بیشتر می شود.
- کوچک ترین نتایج در زندگی تان را تایید کنید و سپاسگزار باشید.
باور سوم: خمپاره های سرگردان شانس و اقبال
بیشتر مردم فکر می کنند خوش شانس نیستند و موقعیت های عالی برای ثروتمند شدن به سراغ آنها نیامده است. این افراد احتمالاً دارای ویژگی های زیر می باشند:
- ۱- مقصر قلمداد کردن دیگران
۲- توجیه کردن اشتباهات خودشان
۳- شکایت کردن
باور چهارم: آرپیچی های سن را برعکس نزنید
بعضی هدف دارند ولی به سمت آن حرکت نمی کنند زیرا احساس می کنند که هنوز زود است یا دیگر وقتش گذشته است. درحالیکه بهترین زمان برای موفقیت همین لحظه ای است که مشغول مطالعه این کتاب هستید.
باور پنجم: جا خالی دادن از موشک های بالستیک تحصیلات
اگر مدرک تحصیلی ندارید حتماً مورد اصابت و سرزنش خانواده، دوستان و دیگران قرار گرفته اید. تحصیلات عامل دخیل در ثروتمند شدن نیست. بسیاری از ثروتمندان تحصیلات آکادمی ندارند.
باور ششم: نداشتن انبار مهمات برای شروع
بعضی فکر می کنند چون انبارمهمات (سرمایه اولیه) ندارند نمی توانند به اهدافشان برسند. باوجود این باور که برای شروع هر کسب و کاری نیاز به سرمایه اولیه مناسب دارم. ایده هایی به ذهن تان می آید که نیاز به سرمایه اولیه فراوانی دارد.
باور هفتم: خانم ها ایست. خودتان را به رگبار نبندید
این باور که مردها شانس بیشتری برای ثروتمند شدن نسبت به زن ها دارند، تنها یک باور محدود کننده است. موفق بودن، فعال بودن و ثروتمند بودن، هیچ ارتباطی به جنسیت ندارد.
باور هشتم: عبور کردن از موانع مکانی و موقعیتی با تانک های «من می توانم»
برای یک تانک مهم نیست که در مسیر حرکتش چه چیزی وجود دارد و تمام موانع را پشت سر می گذارد. افراد موفق مثل تانک عمل می کنند. چون باور دارند که نباید تا رسیدن به هدفشان از سعی و تلاش خود دست بردارند. عوامل محدود کننده فقط و فقط در درون ذهن ماست. هر جا که هستیم بهترین مکان برای موفقیت و ثروتمند شدن است.
عبارت تاکید: من همواره در مکان درست و در زمان درست قرار می گیرم.
باور نهم: باید با سرعت هواپیمای اف-۱۴ به سوی ثروت حرکت کنید.
برای رسیدن به ثروت باید همانند هواپیما سریع و با قدرت حرکت کنید و بدانید که یک شبه نمی توان به ثروت دست یافت. اکثر ثروتمندان، خودساخته هستند و نیازی به کسی ندارند، جز توانایی ها و قدرت خطر کردن خودشان.
عبارت تاکیدی: من در هر شرایط و موقعیت، بدون کمک پدر و مادر و با هر اوضاع مالی می توانم به موفقیت و ثروت برسم.
باور دهم: خودتان را به یک ناوشکن قدرتمند مجهز کنید
باید قدرتمندانه پای خود و توانایی های خود بایستید. یک ناوشکن، قدرت این را دارد که در مقابل تمام باورهای محدود کننده و بازدارنده از شما محافظت کند. باورهایی مانند: چون من در یک خانواده فقیر به دنیا آمده ام، بنابراین نمی توانم ثروتمند شوم. تمام پیشرفت ها و روند رشدی انسان ها به دلیل احساس نیاز بوده است. لذا فقر می تواند عامل ثروت و خوشبختی باشد. بیل گیتس می گوید: اگر فقیر به دنیا آمدید، این اشتباه شما نیست اما اگر فقیر از دنیا بروید، این اشتباه شما است.
باور یازدهم: شما باید مانند یک تک تیرانداز دقیق به هدف شلیک کنید
برای موفق شدن باید بهترین بود و دقیق. با این سلاح (باور بهترین بودن) می توانید با برد موثر و بالایی هدف را نشانه بگیرید و شلیک کنید. همین باور دلیل تمایز افراد معمولی با افراد خاص است. آنها به کم یا حداقل راضی نمی شوند و همیشه درصدد به دست آوردن بهترین ها و حداکثرها هستند. انتظاری که افراد از خود و توانایی خود دارند یکی از دلایل حرکت و پیشرفت آنها محسوب می شود. بیل گیتس می گوید: بزرگ فکر کنید. من همیشه سعی کرده ام که برترین باشم.
باور یازدهم: با بمب های نوترونی زندگی تان را نابود نکنید
بعضی ها با این باور که افراد موفق، خاص هستند و از موهبتی ویژه برخوردارند؛ خود را از هر تلاشی معاف و با دستان خود زندگی خود را نابود کرده اند. این باور مانند انفجار یک بمب نوترونی است. افراد موفق و ثروتمند انسان های خاصی نیستند، آنها فقط باورهای بهتری دارند و از شکست خوردن نمی ترسند. قطعاً افراد موفق خاص هستند، اما نه به دلیل داشتن توان جسمی یا ذهنی خاص، بلکه به دلیل داشتن باورهای خاص.
تکنیک تخلیه باورهای بازدارنده:
- در مقابل تغییرمقاومت نکنید.
- با تمام وجود با گذشته خود خداحافظی کنید.
- باید خود را قدرتمند بدانید و به خود اطمینان داشته باشید.
- هدف را نشانه بگیرید و تا نرسیدن به آن دست از تلاش برندارید.
اهمیت وجود حس لیاقت در کسب ثروت
ارزش و احترام نگذاشتن به خود و توانایی های خود یکی از دلایل احساس ضعف است. نکته مهم دیگر این که برای خود هدف انتخاب کنید. نداشتن هدف یکی از دلایل نرسیدن است و حسی که در نرسیدن است چیزی نیست جز سرگردانی و پوچی. رسیدن به هدف هر قدر هم کوچک باشد ایجاد انرژی، احساس بودن و ارزشمندی به شما می دهد. یکی دیگر از دلایل احساس ضعف و ناتوانی استفاده نکردن از تمام قابلیت های موجود است. افراد باید در راستای توانمندی هایشان حرکت کنند. کاری که با کمترین انرژی موفق به انجامش هستند و برای آن به دنیا آمده اند. به اعتقاد من تنها در صورتی می توان با انرژی کاری را انجام داد که به آن علاقه داشت. برای زندگی کاری خود و شغل مورد نظر خود، تنها خودتان هستید که می توانید بهترین را انتخاب کنید. این را بدانید داشتن حس لیاقت برای ثروتمند شدن در گروی داشتن اعتماد به نفس است. برای برداشتن گام های بزرگ در زندگی باید اعتماد به نفس داشت و برای داشتن اعتماد به نفس باید عزت نفس داشت. عزت نفس یعنی باور خویشتن، یعنی خود را تایید کردن. انتقال پیام های «تو می توانی» به کودکان بهترین راهکار تقویت اعتماد به نفس در آنهاست.
اثر نیروی انتظار در کسب ثروت: انتظار هر چه را بکشی به آن می رسی. خواه ثروت باشد، خواه فقر و عجیب ترین راز انتظار این است که تو تعیین می کنی چه پیش بیاید. زمانی که باور تو پیروزی و انتظار تو موفقیت است، هیچ عاملی توانایی متوقف کردنت را ندارد. به هر چیزی که فکر کنی، به طرفش کشیده می شوی. معجزه زمانی رخ می دهد که در انتظارش هستیم.
آیا ثروتمندان شاخ دارند
باورهای طلایی ثروتمندان:
۱- ثروتمندان تنها خود را مسئول زندگی خود می دانند: آیه ۱۱ سوره رعد می فرماید: خداوند حال هیچ قومی را دگرگون نخواهد کرد، مگر این که آنان حال خود را تغییر دهند.
۲- ثروتمندان بزرگ می اندیشند: دو دلیل مانع بزرگ اندیشیدن می شود.
الف- ترس: ترس از شکست یکی از دلایل محدودکننده در هر زمینه ای است. شکست از نظر ثروتمندان یعنی کسب تجربه ای جدید.
ب- احساس عدم لیاقت: شما به عنوان اشرف مخلوقات، لایق بهترین ها هستید.
۳- ثروتمندان تمرکزشان را بر روی فرصت ها می گذارند، نه بر روی موانع: آنها همیشه نیمه پر لیوان را می بینند. موفقیت زمانی اتفاق می افتد که با ذهنی باز و درست فکر کنیم، انتخاب کنیم و سپس با عملی کردن آن به هدف برسیم.
۴- ثروتمندان، از ثروتمندان دیگر به خوبی یاد می کنند: اگر با دیدن هر فرد ثروتمندی، احساس بدی در شما ایجادمی شود، پس دارید ثروتمند شدن را از ذهن خود بیرون می رانید. گفتن عبارت هایی همانند همه ثروتمندان کلاه بردارند و حق ضعفا را خورده اند و حریص هستند؛ دنیای مالی شما را ویران می کند. باید دیدگاه خود را نسبت به ثروتمندان عوض کنید و افراد موفق را تحسین کنید.
۵- ثروتمندان، با انسان های موفق، مثبت و در حال پیشرفت ارتباط برقرار می کنند: افرادی که با آنها ارتباط داریم، یکی از مهم ترین عوامل برای پیشرفت و موفقیت ما محسوب می شوند.
۶- افراد ثروتمند خود را از مشکلاتشان بزرگ تر می بینند: مشکلات هستند که انسان را قدرتمند می کنند. اصلاً مهم نیست که موانع چقدر بزرگ یا کوچک هستند. مسئله هم این است که ما چقدر بزرگ یا کوچک هستیم. ثروتمندان روی هدف تمرکز می کنند نه مشکل.
۷- ثروتمندان مانند یک آهنربا، ثروت را جذب می کنند: محدودیت های ذهنی خود را بشکنید، خود را ارزشمند و خواهان ثروت بدانید و شکرگزار باشید تا ثروت را جذب کنید.
۸- ثروتمندان درآمد خود را براساس دستاوردهایشان می طلبند: برای ثروتمند شدن بر روی دستاوردها تاکید داشته باشید نه بر روی مدت زمانی که گذاشته اید.
۹- ثروتمندان ثروت خود را ماهرانه اداره می کنند: اگر قادر به اداره ثروت نباشید به زودی آن را از دست خواهید داد.
۱۰- ثروتمندان با وجود ترسی که دارند اقدام می کنند: با اقدام کردن و برداشتن اولین قدم؛ در راه ثروتمند شدن قرار می گیرید.