بسیاری از کسانی که از افزایش وزن رنج می برند می دانند که برای کاهش وزن باید مقدار غذای دریافتی خود را محدود نمایند. وعده شام جزء وعده های مهم در برنامه غذایی است که بسیاری از افراد برای کاهش وزن اقدام به حذف وعده شام می کنند. از مضرات حذف وعده شام می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شخص به طبیعی ترین نیاز خود یعنی غذا خوردن پاسخ نداده و با تحمل گرسنگی در خود ایجاد استرس می کند که این استرس فرد را دچار عصبانیت و پرخاشگری، خستگی، بی حوصلگی و فشار عصبی کرده و قدرت تمرکز و حافظه او را نیز کاهش می دهد. در این حالت اگر شخص نتواند گرسنگی را تحمل کند، به علت افت قند خون تمایل زیادی به مصرف مواد شیرین و پرکالری مانند بستنی و شکلات، نوشابه های شیرین و شربت پیدا می کند. این موارد نه تنها قادر به تامین نیازهای تغذیه ای فرد نیستند، بلکه موجب چاقی نیز می شود.
- از اشکالات دیگر نخوردن شام این است که شخص به علت گرسنگی نمی تواند با آرامش به خواب برود خوابی آرام و راحت داشته باشد که این امر خود موجب استرس و فشار عصبی و اختلال در شادابی و سرعت بخشیدن به روند پیری می شود.
- حذف وعده شام در کودکان و نوجوانان موجب اختلال در رشد می شود.
- از دیگر مضرات حذف وعده شام این است که فعالیت دستگاه گوارش کاهش می یابد. وقتی دستگاه گوارش برای هضم، جذب و متابولیسم مواد غذایی کمتر فعالیت می کند از انرژِی لازم برای اعمال داخلی کاسته می شود و شما از شر چاقی خلاص نمی شوید، چرا که از مهمترین معایب کاهش وعده های غذایی همانطور که قبلا ذکر شد، ولع به دلیل گرسنگی و به دنبال آن مصرف غذاهای پرکالریی و بالا رفتن چربی مضر است.
- نکته مهم دیگر این است که هرچه تعداد وعده های غذایی بیشتر ( یعنی ۳ وعده اصلی و ۲ وعده میان وعده) و مقدار هر وعده مختصر و متعادل باشد، جذب مواد مغذی بیشتر خواهد بود. افرادی که تعداد وعده های غذایی خود را کاهش داده و مقدار غذا را در هر وعده افزایش می دهند، مقداری از مواد مغذی بدون استفاده از بدنشان دفع خواهد شد.