هر ساختمانی که تامین کننده یک محیط پاسخگو و موثر باشد که هدف های اقتصادی ساختمان از طریق آن دست یافته شود، ساختمان هوشمند است. ساختمان های هوشمند بهترین ایده ها، مصالح، سیستم ها و تکنولوژی ها را هماهنگ و ترکیب می کند. این اجزا برای رسیدن به عملکرد بهتر در ساختمان با هم ترکیب می شوند. یک ساختمان هوشمند باید سه خاصیت عمده را دارا باشد.
۱- ساختمان باید تغییرات لحظه ای را که در داخل و خارج ساختمان اتفاق می افتد را درک کند.
۲- ساختمان باید کارآمدترین تصمیم را که منجز به آسایش، راحتی و شرایط محیطی مناسب برای ساکنین ساختمان می شود اتخاذ کند.
۳- ساختمان باید فورا به نیازهای ساکنین آن پاسخ دهد.
مزایای ساختمان های هوشمند
ساختمان هوشمند مجهز به تاسیسات ارتباطی است که دائما در مقابل شرایط متغیر واکنش نشان می دهند. در این ساختمان ها استفاده بهینه از منابع انرژی انجام می گیرد و آسایش و امنیت ساکنان آن بیشتر است. در یک ساختمان هوشمند این مزایا از طریق سیستم های کنترل کننده خودکار نظیر سیستم های گرمایشی و سرمایشی، تهویه مطبوع، اطفاء حریق، سیستم امنیتی و مدیریت انرژی و روشنایی تامین می شود. از مزیت های دیگر ساختمان های هوشمند می توان به پایین بودن هزینه های عملکردی در بلند مدت، پایین بودن زمان ساخت و اجرا، بالا بودن قدرت ارزیابی ساختمان و آرامش خاطر و اعتماد بیشتر مشتری به سکونت در این منازل اشاره کرد. ساختمان هوشمند با حداکثر ساختن کنترل خودکار، ارتباطات و سیستم های مدیریت، باعث کاهش تمام هزینه های تعمیرات و نگهداری دستگاه ها شده و به طور کلی در این سیستم می توان کنترل لوازم الکترونیکی را از راه دور در هر جای دنیا به عهده گرفت.
ساختمان های هوشمند با ایجاد محیطی سالم تر، میزان بازدهی کار را بالاتر برده، امنیت را افزایش می دهند و از هدر رفتن انرژی جلوگیری می نمایند. این سیستم هم در ساختمان های جدید و هم در ساختمان های قدیمی قابل اجرا و استفاده می باشند.