آبسه دندان چرک هایی است که در اطراف ریشه جمع شده و موجب عفونی شدن آن می شود که در صورت عدم درمان به موقع ممکن است به فضاهای عمقی مانند اطراف حلق، مجرای تنفس و حتی مغز راه یافته و باعث انسداد راه های هوایی و درگیری پرده های مغز و خون شود. علت درد شدید دندان در هنگام آبسه را می توان این گونه توضیح داد که ورود میکروب ها به مغز دندان (پالپ دندان) موجب التهاب شده و افزایش حجم آن را به دنبال دارد. با توجه به این که پالپ دندان توسط عاج و مینا که بافت هایی سخت هستند، محصور شده، فشار داخلی آن افزایش می یابد و این افزایش فشار بر روی پایانه های عصبی موجود در آن تاثیر گذاشته و موجب بروز درد می شود.
نشانه های آبسه دندان
- تورم و قرمزی اطراف ریشه
- درد
- لقی دندان
- در موارد شدیدتر تب، لرز، بی حالی و مشکل در بلعیدن غذا و حتی آب، خروج چرک
عوامل ایجاد کننده آبسه دندان
مهمترین عامل ایجاد کننده آبسه دندان پوسیدگی دندان است که به مغز دندان (پالپ ) رسیده و از طریق مجاری انتهای ریشه به بافت های اطراف دندان گسترش می یابد. از دیگر عوامل می توان به دندان های نیمه نهفته به ویژه دندان عقل اشاره کرد که تحریک بافت اطراف آن هنگام جویدن غذا، موجب بروز آبسه می شود و موقع جویدن غذا توسط دندان، فک مقابل آزرده شده و باعث بروز درد می شود.
درمان آبسه دندانی
در مراحل اولیه که آبسه در اطراف دندان و نواحی سطحی باشد درمان آن آسان بوده و با حذف عامل عفونت و باز کردن راه خروج چرک در صورت لزوم با کمک آنتی بیوتیک انجام می شود. حذف عامل عفونت می تواند شامل خارج کردن دندان عفونی، معالجه ریشه دندان، درناژ آبسه ( باز کردن مسیری جهت تخلیه آبسه) باشد. اگر آبسه به بافت ها و فضاهای عمقی گسترش پیدا کند، باید بیمار در بیمارستان بستری شود.