یکي از عواملي که منجر به کاهش کارايي و افزايش مرگ و مير سالمندان مي گردد، افسردگي است. يافته هاي تحقيقات حاکي از آن است که افسردگي جزء شايعترين اختلالات رواني افراد سالمند است و تقريباً يک چهارم افراد ۶۵ سال به بالا از افسردگي رنج مي برند. اخيراً تلاش هاي فراواني براي شناسايي عوامل خطر به منظور اصلاح افسردگي شده است که اصلاح سبک زندگي، به عنوان يک گزينه سالم و کم هزينه براي مديريت افسردگي مورد توجه قرار گرفته است. وضعيت تغذيه اي يکي از عوامل قابل اصلاح در سبک زندگي محسوب مي شود. گسترش پژوهش هاي تغذيه اي در دو دهه اخير در جهان سبب توجه و تاکيد بيشتر بر نقش تغذيه اي صحيح در حفظ سلامتي و پيشگيري از بيماريهاي مزمن شده است و ترديدي وجود ندارد که تغذيه هر فرد ارتباط تنگاتنگي با وضعيت سلامت رواني دارد. در اين راستا محققان اعلام مي دارند که سوء تغذيه با افسردگي همراه است و يا سبک زندگي و تغذيه نامطلوب رابطه نزديکي با بروز افسردگي دارد. ترکيبات مواد غذايي ممکن است موجب بروز بيماريهايي مانند افسردگي، چاقي و ديابت شود و الگوهاي ناسالم رژيم غذايي غربي از جمله مصرف نوشيدنيهاي شيرين، غذاهاي سرخ شده بيسکويت و اسنک با چربيهاي زياد با افرايش خطر ابتلا به افسردگي همراه است. از طرف دیگر غذاهاي غني از کربوهيدراتها باعث افزايش خلق و خو از طريق آزادسازي انسولين مي شوند و مصرف اسيدهاي چرب امگا۳ موجود در روغن ماهي داراي اثرات ضد افسردگي است و کمبود همگي اين موارد در پاتوژنز افسردگي نقش دارد. لذا با توجه به وجود ارتباط ميان سوءتغذيه و افسردگي، لازم است کارشناسان بهداشتي و درماني جهت ارتقاي سلامت سالمندان و انجام مداخلات مناسب اطلاعات پايه اي در زمينه وضعيت تغذيه اي و افسردگي داشته باشند و در طول درمان سالمندان با افسردگي، سوءتغذيه و يا هر دو به جنبه هاي جسمي و روحي توجه داشته باشند.
field_video