
امروزه روش های غیر مخرب جهت تعیین کیفیت محصولات غذایی و کشاورزی محور اصلی تحقیقات پس از برداشت میوه ها و محصولات کشاورزی قرار گرفته است. این روش ها اثرات مخرب فیزیکی، حرارتی، شیمیایی و مکانیکی را نداشته و به گونه ای طراحی شده اند که اندازه گیری پارامترهای کیفی و کمی محصولات را بدون هیچ گونه آسیبی انجام داده و دوباره محصول را به چرخه مصرف بر گردانند. انواع روش های غیرمخرب اندازه گیری کیفیت مواد غذایی شامل روش های بینایی، اسپکتروسکوپی و صوتی می باشد. از بین این روش ها، پردازش سیگنال های صوتی و تصویری با هدف ارتقاء دقت و کیفیت در بازرسی و سورتینگ مواد غذایی روش های کارآمدی می باشند. در روش های مرسوم آزمون های صوت از شاخص هایی مانند ضریب انعکاس، ضریب شکست، میزان تضعیف، سرعت امواج و جابجایی بسامد استفاده می گردد. ویژگی های فیزیکی و شیمیایی مواد غذایی در بکارگیری امواج فراصوت با کاربردهای شدت کم تغییر نمی یابند و در کاربردهای فراصوت با شدت زیاد اغلب خواص مواد غذایی به طور همیشگی تغییر می یابد. در مورد بررسی کیفیت میوه ها و سبزیجات، پژوهشگران بسامد کم وشدت زیاد در زمان بسیار کوتاه را پیشنهاد کرده اند. مهمترین پارامتر مورد اندازه گیری، سرعت امواج فراصوتی و ضریب تضعیف می باشند که در زمینه بیان کیفیت، چگالی و خواص مکانیکی کاربرد دارند. تجهیزات اندازه گیری فراصوتی شامل مولد سیگنال، دریافت کننده سیگنال، کاوشگراها، نوسان نما، رایانه و محفظه اندازه گیری است. خصوصیات بافت محصول با زمان عبور امواج فراصوت و دامنه سیگنال دریافتی اندازه گیری می گردد. به دلیل انرژی معینی که از کاوشگر صادر می شود و همچننی تپی بودن سیگنال، تغییری در کیفیت بافت محصول بوجود نمی آید. از صوت در محدوده شنیداری نیز در درجه بندی، سورتینگ و بررسی خصوصیات بافتی و تردی محصولات کشاورزی استفاده می گردد.