سوء تغذیه در همه مراحل زندگی منجر به اختلال در سیستم ایمنی بدن می شود. ازطرفی پاسخ ایمنی به عفونت، خود عاملی برای اختلال در وضعیت تغذیه می باشد. کمبود برخی مواد مغذی منجر به نقص در عملکرد سیستم ایمنی می شود. برای عملکرد مناسب سیستم ایمنی، دریافت کافی ویتامینها ( A، D ،Bs ،C و E ،) املاح (سلنیم ، روی و آهن) و اسیدهای چرب بلند زنجیر امگا ۹ از رژیم غذایی لازم است. بنابراین رعایت یک رژیم غذایی مناسب برای پیشگیری از ابتلا به کووید-۱۹ توصیه می شود.
ویتامین ها
ویتامینها ترکیبات آلی هستند که به مقدار خیلی جزئی برای سوخت و ساز مواد غذایی و اعمال حیاتی بدن و رشد و نمو و تندرستی ضرورت دارند. ویتامین A به ویتامین ضدعفونت نیز معروف است. بسیاری از مکانیسم های دفاعی بدن در برابر عفونت بستگی به تامین مقادیر کافی این ویتامین دارد. ویتامین A احتمالا می تواند به عنوان فاکتور مهمی در درمان کرونا ویروس جدید و پیشگیری از پنومونی ناشی ازآن استفاده شود. منابع غذایی این ویتامین شامل گوشت بوقلمون، جگر، زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات، اسفناج، کاهو، هویج، زردآلو، طالبی، کلم و کدو می باشد. کمبود ویتامین های گروه B می تواند منجر به تضعیف پاسخ سیستم ایمنی شوند. بنابراین ویتامین های گروه B می توانند به عنوان یک گزینه کمکی در درمان کووید-۱۹ لحاظ شوند. پیریدوکسین (ویتامین B۶ ) کوآنزیم بیش از یک صد واکنش متابولیکی به خصوص واکنشهای مرتبط با متابولیسم آمینواسیدها است. پیریدوکسین نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی و تولید گلبول های سفید از جمله، cell-T و اینترلوکین ۲ دارد. منابع غذایی ویتامین B۶شامل سیب زمینی، موز، برنج، مرغ، گوشت گوساله، ماهی تن و دانه آفتابگردان می باشد. ویتامین C می تواند منجر به تقویت سیستم ایمنی و حفاظت در برابر عفونت ناشی از کروناویروس شود. این ویتامین با تجمع در سلول های فاگوسیتیک مانند نوتروفیل ها سبب بهبود وضعیت کموتاکسی، فاگوسیتوز و در نهایت از بین بردن باکتری ها و ویروس ها می شود. از منابع این ویتامین می توان به کیوی، پرتقال، نارنگی، گریپ فروت، لیمو، کدو، گوجه، توت فرنگی، کلم و فلفل دلمه ای اشاره کرد. از منابع ویتامین D می توان به روغن کبد ماهی، ماهی سالمون، تن ماهی، جگر، زرده تخم مرغ و لبنیات اشاره کرد. ویتامین D می تواند در حفظ یکپارچگی استخوان ها، رشد و بلوغ سلول های ایمنی نقش داشته باشد. مطالعات انجام شده بر روی حیوانات نشان داده است ویتامین D می تواند از ابتلا به عفونت های تنفسی به خصوص ویروسی جلوگیری کند. مطالعات مختلف در مدلهای انسانی و حیوانی نشان داده اند که ویتامین E پاسخ ایمنی را افزایش داده و باعث پیشگیری از بیماریهای عفونی مختلف می شود. بنابراین ویتامین E نیز ممکن است به عنوان یک آنتی اکسیدان در درمان و یا پیشگیری از عفونت کووید-۱۹ موثر باشد.
اسیدهای چرب
اسیدهای چرب بلند زنجیر امگا ۹ به خصوص دوکزهگزانوئیک اسید (DHA ) و ایکوزاپنتانوئیک اسید )(EPA ) در نمو مغز، بیماریهای قلبی عروقی و همینطور در عملکرد سیستم ایمنی نقش دارند. اسیدهای چرب امگا ۹ باعث تقویت اثرات ضد التهابی می شوند.
مواد معدني
کمبود سلنیم منجر به اختلال در سلامتی می شود در حالیکه کمبود شدید آن منجر به نقص در ایمنی می شود و بر هر دو ایمنی سلولی و ایمنی هومورال اثر می گذارد. مکمل سلنیم در افرادی که کمبود دارند منجر به بهبود عملکرد ایمنی می شود. پروتئین حیوانی، مغز و آجیل، ماهی تن، برنج، جوانهگندم، دانهآفتابگردان، تخم مرغ، موز، لبنیات و قارچ از منابع این ماده مغذی است. روی یکی از آنتی اکسیدانهای قوی است و به عنوان یک آنتی اکسیدان ترکیبی عمل می کند. دسترسی مناسب به روی از افزایش رادیکالهای آزاد و التهاب پیشگیری می کند. روی برای حفظ عملکرد سیستم ایمنی ضروری است. بنابراین روی ممکن است در بهبود علایم کووید-۱۹ مانند عفونت تنفسی و اسهال تاثیر داشته باشد. از منابع روی می توان به منابع پروتئینی، گوشت گوساله، مرغ، بادام، لبنیات، حبوبات و تخم مرغ اشاره کرد. مطالعات زیادی نشان داده اند که آهن در سیستم ایمنی و حساسیت میزبان به عفونت نقش دارد. کمبود آهن منجر به آتروفی تیموس شده و بر عملکرد ایمنی اثر می گذارد. کمبود آهن سیستم ایمنی را مختل کرده و می تواند یک عامل خطر در ایجاد عفونت های مکرر تنفسی باشد. از طرفی مقادیر اضافی آهن خود عاملی در افزایش استرس اکسیداتیو و تشدید اثرات ویروس است.
بنابراین تامین مقادیر کافی از ویتامین های محلول در چربی A ،D ،E ومحلول در آب B و C و مقادیر کافی مواد معدنی (سلنیم، روی و آهن) و اسیدهای چرب بلند زنجیر امگا ۹ از طریق یک رژیم غذایی مناسب یا از طریق مکملهای رژیمی ممکن است به عنوان یک مداخله مناسب در پیشگیری و یا درمان کووید-۱۹ تاثیرداشته باشند.