
غذاهای حیوانی پروتئین کامل دارند اما پروتئین موجود در سبزیجات و غلات ناقص است اما سویا در این میان استثناء می باشد. برخلاف انواع سبزیجات و حبوبات، سویا حاوی پروتئین های کامل همراه با میزان کافی از تمام اسیدهای آمینه ضروری برای سلامت انسان است. در واقع، کارشناسان صنایع غذایی، ارزش پروتئین موجود در سویا را با سفیده تخم مرغ و کازئین ( پروتئین موجود در شیر) یکی می دانند، زیرا این دو پروتئین راحت تر جذب می شوند و مورد استفاده بدن قرار می گیرند.
کارشناسان تغذیه بر این باورند که پروتئین سویا، از پروتئین موجود در تخم مرغ و شیر نیز مفیدتر است، زیرا فاقد کلسترول بوده و تنها حاوی اندکی چربی اشباع شده است ( نوعی از چربی که موجب گرفتگی عروق و افزایش خطر سکته قلبی می شود). براساس نتایج مطالعات فراوان، افزودن سویا به رژیم غذایی، می تواند سطح کلسترول خون را پایین بیاورد.
نصف فنجان سویای پخته، ۱۴ گرم پروتئین دارد و نصف فنجان توفو ( پنیر لوبیا که طی فرایند دلمه بستن شیر سویا به دست می آید)، حاوی ۱۳ گرم پروتئین است. میزان تقریبی پروتئینی که بدن از هر دوی این مواد دریافت می کند، معادل دو برابر پروتئین موجود در یک تخم مرغ درشت یا ۲۲۵ گرم شیر بدون چربی یا دوسوم پروتئین موجود در ۸۵ گرم گوشت گاو چرخ کرده و بدون چربی است. ۲۲۵ گرم شیر سویای بدون چربی، حاوی ۷ میلی گرم پروتئین- تقریبا ۱ میلی گرم کمتر از میزان موجود در شیر گاور بدون چربی- و فاقد کلسترول است. همچنین مقادیر قابل توجهی فیبر غذایی دارد که سبب تسهیل حرکات روده و فرایند دفع غذا در دستگاه گوارش می شود. در حقیقت، سویا چنان منبع سرشاری از فیبرهای غذایی است که نقل داستانی را در این باره ضروروی می دانم. پس از خواندن مقالاتی درباره تاثیر سویا بر کاهش سطح کلسترول خون، تصمیم گرفتم در کوتاه ترین زمان، کلسترول خونم را پایین بیاورم. پس برای ناهار، همبرگر سویا، برای میان وعده، نصف فنجان سویا و پنیر بدون چربی و برای شام، نصف فنجان سویا با سس گوجه فرنگی خوردم. لازم نیست درباره جزئیات وضعی که فیبرهای غذایی در معده و روده من به وجود آوردند، صحبت کنم. مطمئنم که مطلب را درک کردید. اگر تصمیم دارید از سویا ( یا حبوباب دیگر) استفاده کنید، مقدار آن را به تدریج و کم کم در طی چند روز افزایش دهید.