امروزه مقدار و نوع روغن و چربی مصرفی کودکان مورد توجه کارشناسان تغذیه قرار گرفته است. نوع و مقدار روغن تاثیر زیادی در میزان کلسترول خون و سلامت فرد دارد. بنا به پیشنهاد متخصصان قلب، مصرف چربی از سن دوسالگی باید محدود شود و از ۳۰ درصد کالری غذایی تجاوز نکند. انجمن متخصصان سرطان نیز در گزارشی اعلان کرده است که رعایت توصیه بالا می تواند از بعضی انواع سرطان سینه و سرطان کولون در سنین بالا جلوگیری نماید. شایان گفتن است که مصرف چربی ها و مواد خوراکی چرب مثل سیب زمینی سرخ شده بین کودکان ۱۰ تا ۱۳ ساله، خیلی بالاتر از رقم پیشنهادی و به طور میانگین بین ۳۸ تا ۴۰ درصد کالری کل است. برای کاهش کلسترول خون و رساندن آن به میزان قابل قبول، باید مصرف چربی را به ۳۰ درصد کل انرژی روزانه کاهش داد.
چربی های اشباع
چربی های اشباع در دمای اتاق یعنی حدود ۲۰ درجه جامد هستند و بیشتر در گوشت قرمز و فرآورده های دامی مثل شیر، بستنی، خامه، پنیر و کره یافت می شوند. در روغن های نباتی مثل روغن نارگیل و روغن نخل نیز مقدار کمی از اسیدهای چرب اشباع وجود دارند. در هیدروژنه کردن روغن، تعدادی از اسیدهای چرب غیراشباع به اسیدهای چرب اشباع تبدیل می شوند.
اسیدهای چرب غیراشباع
اسید اولئیک مهترین اسید چرب با یک پیوند دوگانه و اسید لینولئیک مهمترین اسید چرب با دو پیوند دوگانه است. بنا بر گزارش های علمی، این دو اسید چرب در کاهش کلسترول خون نقش مهمی دارند. روغن های اشباع در دمای اتاق مایع هستند و در روغن های نباتی و ماهی یافت می شوند. بسیاری از ماهی ها دارای مقدار زیادی از یک نوع اسید چرب غیراشباع به نام اسید ایکوزاپنتنوئیک هستند که پنج پیوند دوگانه دارد. این اسید چرب میزان کلسترول خون را کاهش می دهد و کسانی که بیشتر از ماهی تغذیه می کنند، کمتر به بیماری های قلبی دچار می شوند. مهمترین ماهی هایی که دارای این اسید چرب هستند، عبارتند از قزل آلا، گربه ماهی، ساردین، آزاد، شاه ماهی و ماهی کولی.
اسیدهای چرب با یک پیوند دوگانه، در بسیاری از روغن ها وجود دارند. منابع غنی این اسیدهای چرب عبارتند از روغن زیتون، روغن بادام زمینی، آووکادو، بعضی آجیل ها و روغن کانولا. پژوهش های اخیر نشان داده است که این روغن ها لیپوپروتئین های سبک را در خون پایین می آورد. این لیپوپروتئین باعث تشکیل لخته یا رسوب در رگ های خونی می شود و این امر به بیمار قلبی می انجامد.
یکی از نکات مهم در مورد کلسترول رژیم غذایی، نیاز نوزادان و اطفال خردسال به کلسترول است. از این رو، مصرف کلسترول را در دوره شیرخوارگی اطفال نباید محدود کرد. مطالعات نشان می دهد که محدود نکردن کلسترول در این دوره، بدن را قادر می سازد تا بتواند راهی برای سوخت و ساز کلسترول در دوره بزرگسالی پیدا کند. اما برای کاهش کلسترول در رژیم غذایی کودکان، می توان به جای زرده تخم مرغ یا تخم مرغ کامل در تهیه کیک و شیرینی، از سفیده تخم مرغ استفاده نمود.