مقدار و نوع چربی و روغن نقش مهمی در ابتلا به سرطان دارد. مصرف روغن های غیراشباع با چند پیوند دوگانه ( مانند روغن نباتی مایع) برای کودکان، نباید از یک سوم کل چربی و روغن مصرفی آنها تجاوز کند. رژیم غذای که از نظر ویتامین A با بتاکاروتن فقیر است ممکن است در تولید بعضی انواع سرطان ریه، مثانه و حنجره دخالت داشته باشند. لذا کودکان را به خوردن مرتب انواع سبزی ها و میوه ها که ویتامین A دارند عادت دهید. سبزی هایی از خانواده چلیپیان مانند تره تیزک و شاهی از این نظر مفیدند. ویتامین های C و E از تشکیل نیتروزوآمین که در تولید سرطان نقش دارد، جلوگیری می کنند. کودکان را به مصرف رزانه مرکبات (دارای ویتامین C) عادت دهید. روغن های نباتی مانند روغن دانه گلرنگ یا کافشه، سرشار از ویتامین E هستند. تغذیه کودکان مبتلا به سرطان، نقش مهمی در بهبود آنها دارد. بررسی ها نشان می دهد که اگر بیمار در طول درمان، خوب تغذیه شو، قدرت بیشتری در برابر روش های درمانی مانند شیمم درمانی، پرتودرمانی، ایمونوتراپی و جراحی از خود نشان می دهد. کودکانی که پروتئین و غذای کافی دریافت می کنند، حتی می توانند دزهای بالا و روش های سخت درمانی را تحمل نمایند. یک رژیم غذایی متعادل، مقاوتم بدن بیمار را بالا می برد و از تحلیل بافت عضلانی جلوگیری می کند.
مشاهده بی اشتهایی در کودکان مبتلا به سرطان امری عادی است. عامل این بی اشتهایی گاهی روش های درمانی است، ولی گاهی کودکانی که تحت درمان قرار ندارند نیز اشتهای خود را از دست می دهند.
رعایت نکات زیر اشتها کودکان را بهبود می بخشد:
- رژیم غذایی این بیماران باید از نظر انرژی و پروتئین غنی باشد. غذاهای گوشتی مثل مرغ و ماهی، باید قبل از سالاد و بستنی یا میلک شیک، باید قبل از نوشابه های گازدار مصرف شوند.
- غذای مصرفی در هر وعده باید مختصر و فاصله بین وعده های غذایی باید کوتاه باشد.
- تنقلات و مواد خوراکی با ارزش را در دسترس کودک بگذارید تا براساس سلیقه اش آنها را انتخاب و مصرف کند.
- گوشت و کباب سفتی که جویدن آن دشوار است، به کودک ندهید غذا باید نرم و قابل جویدن باشد.
- تنوع غذا را رعایت کنید. برنامه غذایی هفتگی و روزانه را طوری تنظیم کنید که یکنواختی آن باعث خستگی و بی اشتهایی نشود.
- سفره و میز غذاخوری را به صورت جالبی بچینید. از سفره و رومیزی گلدار، را رنگ های شاد استفاده کنید. غذا را در ظرف های مورد پسند کودک بریزید.
- غذا را با گرمای معتدل یا ولرم سر سفره بیاورید تا مطبوع تر باشد.
- بهترین روش برای تنظیم برنامه غذایی کودک بیمار، مراجعه به کارشناس تغذیه است.