برخی از کودکان از مسائل مختلفی مانند تاریک، اسباب بازی های مرتفع در شهربازی، تنهایی، دکتر و آمپول، سگ بزرگ یا هیولا می ترسند.
کودک را به تدریج به عامل ترس آور نزدیک کنید
وقتی می خواهیم کودک را با عامل ترس آور مواجه کنیم، از موقعیت هایی شروع کنیم که ترس کمتری را در او بر می انگیزانند. با این راهبرد می توان کودک را برای مدت زمان بیشتری در آن موقعیت نگه داشت و شرایطی را برای او فراهم آورد که کاهش ترس و افزایش احساس تسلط بر موقعیت را در درون خود احساس کند.
با کودک همراه باشید
همراه شدن یعنی از کودک سوال کنید که آیا می خواهد چیزی را امتحان کند که کمی او را می ترساند و به او اطمینان دهید که در تمام مدت مواجهه با عامل ترس آور، کنار او خواهید ماند.
کودک را تشویق کنید شجاع باشد
برای او از شخصیت های شجاع مورد علاقه اش مانند شخصیت های کتاب ها، کارتون ها و فیلم ها به عنون نمونه های شجاعت مثال بزنید. در مدتی که کودک با ترس خود روبه رو می شود، عباراتی مانند همینه، تو خیلی شجاعی، می دونستم که از پسش برمیای، من به این همه شجاعت تو افتخار می کنم را نثار او کنید. می توانید از سایر پاداش ها نیز استفاده کنید.
اگر کودک از مواجهه با ترس عقب کشید او را تنبیه نکنید
وقتی کودک با عامل ترس آور مواجه می شود، غرق در اضطراب می شود و برای اینکه بتواند از اضطراب خود کم کند، به حمایت شما نیاز دارد. حال اگر شما به دلیل اینیکه کودک نیمه های راه پا پس می کشد، او را تنبیه کنید، از دو ناحیه آسیب می بیند: ۱- احساس اجبار به روبه رو شدن با ترس را در او برمی انگیزید. ۲- حمایت خود را از او می گیرید.
صبر و استفامت پیشه کنید
غلبه بر ترس یک شبه اتفاق نمی افتد. اگر می خواهید به کودک کمک کنید با ترس مواجه شود در هر بار ناکامی به او بگویید عیبی نداره، فردا بازم فرصت داری.
با کودک همدلی کنید
ترس کودک را جدی بگیرید؛ چون آنها برای او بسیار واقعی و جدی هستند. پس جملاتی مانند تو که دیگه بچه نیستی، این کار های مال کوچولوهاست را به او نگویید. در عوض گفتن جملاتی مانند اینکه می فهمم، چیزهایی هم هست که من را می ترسونه. مهم این است که اجازه ندهیم ترس ما را شکست بده به کودک کمک می کند تا احساس کند که شرایط او را درک می کنید و او تنها نیست.
با کودک خود بازی کنید و برای او قصه بگویید
برای کاهش ترس کودکتان از بازی، فیلم و گفته قصه به او کمک بگیرید.
کودکتان را با دیگران مقایسه نکنید
اگر به کودکتان بگویید مثلا فلانی از تو کوچکتر است، اما از هیچ چیز نمی ترسد، عزت نفسش را از بین می برید.
در صورت نیاز از یک متخصص کمک بگیرید
اگر ترس های کودک طوری است که زندگی او را تحت تاثیر قرار داده از یک متخصص کمک بگیرید.