رفتن به محتوای اصلی
امروز: ۰۱:۵۶:۳۶ ۲۰۲۵/۰۳/۰۴     ورود
EN - FA

برای تبلیفات در سایت

 

 

 

 

 

 

 

 

 

برای تبلیفات در سایت

 

 

 

 

 

 

 

 

برای تبلیفات در سایت

مدار آرزوي دوپامين بسيار نيرومند است و سبب تمرکز فکر، ايجاد انگيزه و هيجان مي شود. اين مدار بر انتخاب هايي که انجام مي دهيم تاثير زيادي دارد، ولي قدرت آن بي حد و حصر نيست. حتي افراد معتاد نيز اگر اراده کنند مي توانند پاک بمانند. بسيار اتفاق مي افتد که تلويزيون را خاموش مي کنيم و از روي کاناپه بلند مي شويم و به ورزش يا دويدن مي پردازيم. کدام يک از مدارهاي مغز مي تواند با مدار دوپامين دربيفتد و بر آن غلبه کند؟ مدار کنترل دوپامين.

چرا در مغز مدارهايي وجود دارند که خلاف هم کار مي کنند؟ اگر مدارها پشتيبان هم باشند بهتر نيست؟ در واقع خير. سيستم هاي مقابل هم را بهتر مي توان کنترل کرد. به همين دليل است که در خودرو هم پدال گاز داريم و هم پدال ترمز. مغز نيز به همين ترتيب داراي مدارهايي است که خلاف هم فعاليت مي کنند.
مدارهاي کنترل دوپامين با فعاليت لب هاي پيشاني مربوط هستند، يعني قسمتي از مغز که گاهي نئوکورتکس ناميده مي شود و در مراحل نهايي تکامل به وجود آمده است. همين نئوکورتکس است که به انسان در ميان موجودات جايگاهي يگانه داده است. به کمک همين بخش مغز مي توانيم خود را در آينده اي که آرزوها ما را به طرف آن جلو مي برند تصور کنيم و براي اين آينده نقشه بريزيم،‌ نيز همين بخش مغز است که به ما امکان مي دهد با خلق ابزارهاي جديد و کاربرد مفاهيم انتزاعي توانايي هاي اين آينده فرضي را گسترش و افزايش دهيم. اين بخش مغز تابع منطق است نه احساس، عاطفه و احساس پديده هايي مربوط به اينجا و اکنون هستند. در واقع يک مدار مکمل دوپامين وجود دارد که به کمک اين مدار مي توان برنامه ريزي کرد و طبق راهبردي خاص براي رسيدن به چيزهايي که مطلوب هستند نقشه کشيد و بر دنياي اطراف مسلط شد.
سوال اين است که چگونه يک ماده شيمايي خاص مي تواند هر دو کار را انجام دهد؟ وقتي دوپامين وارد مسير مزوليمبيک يا مدار دوپامين آرزو شود حس برانگيختگي و تحريک ايجاد مي کند. محاسبه و برنامه ريزي- که از راه هاي تسلط بر موقعيت هستند- از فعاليت مدارهاي مزوليبيک يا مدار مديريت تحريک هاي کنترل نشده مربط به مدار دوپامين آرزوست و مي خواهد انرژي فرد را به طرف اهداف مفيد هدايت کند. نيز با کمک اين مدار فرد مي تواند با کاربرد مفاهيم انتزاعي و راهبردهاي آينده نگرانه،‌ دنياي اطراف خود را کنترل نموده و بر محيط مسلط شود.
اين دو مدار در يک ناحيه از مغز آغاز مي شوند، مدار آرزو در بخشي از مغز که محرک شور و شوق و هيجان است خاتمه مي يابد، اما مدار کنترل در لب هاي پيشاني که خاص تفکر منطقي است. هر دو مدار به ما توانايي توجه به چيزهاي خيالي يا چيزهايي را مي دهد که از نظر فيزيکي و مادي وجود ندارند. براي دوپامين آرزو چيزهاي خيالي چيزهايي هستند که دوست داريم آنها را داشته باشيم اما در حال حاضر نداريم. براي دوپامين کنترل خيال ها، اجزاي سازنده تفکر خلاق هستند، يعني ايده ها، نقشه ها‌،‌ نظريه ها،‌ مفاهيم انتزاعي مانند رياضيات،‌ زيبايي و دنياهايي که در آينده تحقق مي يابند.

 

 

field_video
کپی رایت | طراحی سایت دارکوب