کاربرد حرکت درمانی و ورزش در درمان اختلالات روحی و روانی، از تازه ترین مباحث علمی است که در طب ورزشی، روان درمانی و تربیت بدنی مطرح شده است. همانطور که باید یک فرد برای مقابله با انواع بیماری های عفونی و واگیر واکسن مربوطه را بزنند، باید برای پیشگیری از بروز بیماری های جسمانی و روانی هم از واکسن که همان ورزش است، استفاده نمایند. در مورد تاثیر ورزش و حرکات درمانی در اختلالات روحی و روانی، نکاتی قابل توجه است.
- یکی از ویژگی ها و صفات افرادی که مبتلا به اختلالات روحی و روانی می شوند، نداشتن تحرک و فعالیت جسمی مطلوب است. انجام حرکات درمانی و ورزش می تواند تا حدود زیادی عدم تحرک این افراد را از بین ببرد.
- حرکات درمانی و ورزش بیشتر در برطرف نمودن افسردگی ملایم و متوسط موثر واقع می شود. در مورد اختلالات روحی و روانی شدید نیاز به درمان های ویژه است.
- شاید مهمترین تاثیر حرکت درمانی و ورزش در مورد اختلالات روحی و روانی جنبه پیشگیری از بروز اختلال است. داشتن آمادگی جسمانی مطلوب متعاقب حرکت درمانی و فعالیت های تربیت بدنی، بهترین وسیله برای مقابله و پیشگیری از بروز افسردگی و دیگر اختلالات روحی و روانی است. در واقع حرکت درمانی و ورزش سهم عمده ای در بهداشت روانی افراد دارد.
- در رابطه با مکانیسم تاثیر حرکت درمانی و ورزش بر روی اختلالات روحی و روانی باید گفت که حرکت درمانی و ورزش بر روی اعصاب و روان انسان تاثیر مثبتی می گذارد، یعنیی جریان گردش خون و بهتر شدن تغذیه سلول های بدن بویژه سلول های مغز متعاقب ورزش، تا اندازه ای از اختلالات روحی و روانی جلوگیری می کند.
- برنامه های ورزشی که برای افراد مبتلا به اختلالات روحی و روانی بکار می رود، باید لذت بخش و مناسب این افراد باشد.