مدارس هوشمند با بهره گیری از تکنولوژی و فناوری اطلاعات و ارتباطات دارای قابلیت های ارزشمندی هستند که آنها را از مدارس عادی متمایز کرده است. در ذیل به چند نمونه از تفاوت های برجسته این مدارس با مدارس سنتی اشاره می گردد.
– در مدارس هوشمند معلمان با استفاده از محتوای چندرسانه ای نظیر فیلم، عکس، انواع بازی ها جذابیت محتوای تدریس را چندین برابر می کنند و بر خلاف مدارس سنتی که تمرکزش تنها بر روی سرفصل ها و مطالب مشخصی است، در مدارس هوشمند معلمان می توانند با توجه به نیازها و علایق دانش آموزان، دروس جدید طراحی و ایجاد کنند و یا دروس موجود را تغییر داده و اصلاح نمایند.
- با ارزیابی مستمر دانش آموزان در مدارس هوشمند به صورت آنلاین و یا فیزیکی، معلمان می توانند به نقاط قوت و ضعف هر یک از دانش آموزان پی ببرند و براساس آن، محتوای درسی را شخصی سازی نمایند. این امر در مدارس سنتی و بدون دسترسی به سیستم های هوشمند بسیار زمان بر و تقریبا غیرممکن است.
- در مدارس سنتی، تنها در جلسات دیدار معلمان با اولیا، والدین می توانستند از وضعیت تحصیلی فرزندان خود اطلاع کسب نمایند در حالیکه در مدارس هوشمند با توجه به زیرساخت های سخت افزاری و نرم افزاری موجود، والدین می توانند در هر لحظه از وضعیت تحصیلی فرزند خود اطلاع یابند.
- یکی از تفاوت های اساسی مدارس هوشمند با مدارس سنتی، دسترسی دانش آموزان به محتویات درسی است. در مدارس سنتی دانش آموزان تنها باید در ساعات تعیین شده در مدرسه حضور پیدا نمایند و آموزش ببینند و در صورت غیبت، دیگر به محتویات آموزشی دسترسی ندارند. در حالیکه در مدارس هوشمند و با استفاده از حساب کاربری خود می توانند در هر ساعتی از شبانه روز و در هر مکانی به محتویات آموزشی دسترسی پیدا نمایند. این امر همچنین به دانش آموزانی که دارای سرعت یادگیری آهسته هستند نیز بسیار کمک می کند.
–در مدارس هوشمند برخلاف مدارس سنتی، معلمان به تنهایی مسئولیت آموزش به دانش آموزان را برعهده ندارند. بلکه دانش آموزان می توانند با جست و جو در اینترنت علاوه بر نقش یادگیرنده، نقش یاددهنده را نیز ایفا نمایند و حتی گاهی اوقات از برنامه های درسی خود فراتر گام بردارند. این امر تأثیر بسزایی در ایجاد انگیزه و افزایش میل به تعامل در محصلین ایفا می نماید.