مشـکل در دیکتـه عـلاوه بـر اینکـه عزت نفس دانــش آمــوزان را تضعیــف مــی کنــد، اگــر چــاره ای بــرای آن اندیشـیده نشـود در درازمـدت موجـب افـت تحصیلـی و یـا حتـی تـرک تحصیـل دانـش آمـوز خواهـد شـد کـه عواقـب نامطلـوب اجتماعــی و فــردی آن گریبــان گیــر فــرد، خانــواده و جامعــه مــی شــود. ديكتـه فراينـدي چندوجهـي اسـت كـه بـه تسـلط مهـارت هـاي بسـياري نيـاز دارد؛ از جملـه توانايـي تشـخيص، بـه يـاد آوردن، توليـد دوبـاره و نوشـتن توالـي صحيـح حـروف و كلمـات. بـه طـور دقيـق تـر، ديكتـه بـه معنـي تشــكيل كلمــات از طريــق توالــي و تنظيــم معنــي دار حــروف، فراينــد رمزگــذاري ســخنان گفتــاري بــه نمادهــاي نوشــتاري و توانايــي نوشــتن شــكل صحيــح كلمــات و توليــد بــه صــورت كتبــي اســت. آنچـه باعـث مـي شـود ديكتـه خيلـي دشـوار شـود ايـن اسـت كــه شــكل نوشــتاري الگــوي متناقضــي دارد و تشــابه حــرف بـه حرفـي، بيـن صداهـاي گفتـاري و شـكل نوشـتاري نيسـت. بنابرايـن ديكتـة كلمـات حتـي بـراي كسـاني كـه دچـار ناتوانـي هـاي يادگيـري نيسـتند تكليـف سـاده اي بـه نظـر نمـي رسـد.
روشهای بهبود مشکل دیکته نویسی:
– تقویت حساسیت شنیداری
– تقویت حافظه دیداری
- بازی با حروف
- تفکیک صداهای اول و آخر در کلمات
- نگاه دقیق به کلمات و تلفظ صحیح آنها.در این روش با تکیه بر خواندن کل کلمه، از کودک
- خواندن کلمات و بخش بخش کردن آن ها و شمردن بخش های آن، در این سیستم به جای تأکید بر کلخوانی از کودک میخواهید کلمه را بخش بخش بخواند.
- کودک پس از دیدن کلمه چشمان خود را می بندد و شکل آن را در ذهن خود مجسم می کند و شفاهاً آن را هجی می کند. مثل کلمه «ظاهر» اول ببین بعد با چشم بسته صدا به صدا کن «ظ ا ه ر»
- کودک یک کلمه را به دقت می بیند سپس روی کلمه پوشانده می شود. و از او خواسته می شود که کلمه را با دقت بنویسد(حافظه دیداری کوتاه مدت.)
- کلماتی که کودک در دیکتههای قبلی دارای مشکل بوده را بر روی یک کاغذ بزرگ بنویسد و سپس از کودک می خواهیم که همراه با تلفظ ما به کلمه بنگرد و با انگشت آن را ردگیری کند. این عمل چندین بار تکرار شود و سپس درحالی که کودک کلمه را بر زبان می آورد شروع به نوشتن کند. در نظر داشته باشید که مشکل دیکتهنویسی به صورت کامل قابل رفع میباشد.