یکی از مهمترین مشکلاتی که دانش آموزان در نوشتن با آن مواجه هستند، ضعف املا است. اولین گام برای برطرف کردن هر ضعفی شناخت و ریشه یابی آن است. چنانچه معلم و مربی به موقع و دقیق مشکلات دانش آموز را تشخیص دهد، می تواند سریع راه حل مناسب و منطقی را برای حل مشکل انتخاب و برای بهبود وضعیت آموزشی دانش آموزان اقدام نماید. املای فارسی یکی از مهمترین مواد درسی در دوره های ابتدایی است که با دیگر مهارت های زبانی، به ویژه مهارت خواندن ارتباط دارد. در املای فارسی علاوه بر آن که صورت صحیح نوشتاری کلمات به دانش آموزان آموخته می شود، موجبات تقویت مهارت گوش دادن و درک و دریافت سریع واژها، جمله ها و متون فراهم می آید. آموزش املا فقط به ساعت املا اختصاص ندارد بلکه این مهارت در فرایند و جریانی پویا و همراه با تدریس دیگر درس ها به ویژه دروس زبان آموزی - خواندن، جمله نویسی، انشاء و فعالیت های نگارشی و زبانی آموزش داده می شود. از جمله اختلالات دیکته نویسی می توان به مواردی چون حافظه دیداری، حساسیت شنوایی، آموزشی، وارونه نویسی، دقت، قرینه نویسی، نارسانویسی، تمیز دیداری - دقت و حافظه توالی دیداری اشاره کرد. چند پیشنهاد کاربردی برای معلمان و والدین برای بهبود دیکته نویسی و کاهش مشکلات آن به ویژه در دوره ابتدایی:
- یاد دادن کلمات به تنهایی و گفتن دیکته به صورت کلمه به کلمه باعث یادگیری دانش آموز نمی شود؛ بلکه دانش آموز باید کاربرد این کلمات را در جمله بداند.
- از طریق آموزش اندام بدن و چهار جهت راست، چپ و بالا و پایین می توان مشکل از راست نویسی نوشتن و املا را تقویت کرد.
- تکرار نوشتاری کلمات غلط نوشته تنها راه حل مشکل نادرست نویسی نیست.
- از طریق آموزش تصویری کلمات می توان به بهبود نوشتن صحیح دانش آموزان کمک کرد.
- از دانش آموز بخواهیم کلماتی را که غلط نوشته اند، در چند جمله به کار ببرند. این کلمات و صحیح نویسی آنها برایش روشن شود.
- از طریق شنیدن و حافظه می توان دیکته دانش آموزان را تقویت کرد.
- از طریق دیدن و حافظه نیز می توان دیکته کودکان را تقویت کرد؛ برای مثال کودک یک تصویر ناکامل را کامل کند.