نمك يك طعم دهنده موثر غذایی است و برای تثبیت وضعیت عادی سلول ها نیز ضروری است. وجود نمک که ماده اصلی آن سدیم است برای رفتارهای عادی جدار سلول نیز ضروری است. امروزه و در اثر ایجاد و گسترش عادات غلط غذایی، نمک به تهدیدی برای سلامتی تبدیل شده است، اما نمک یا سدیم چگونه عمل می کند؟ سدیم و پتاسیم هر دو برای رشد طبیعی، ضروری شناخته شده اند. مصرف زیاد سدیم (نمک) سبب نقصان پتاسیم می شود. سدیم به محلول نگهداشتن کلسیم و مواد معدنی دیگر در خون کمک می کند. تنظیم میزان سدیم موجود در بدن توسط سیستم دقیقی انجام می شود. این سیستم به وسیله یک هورمون به نام آلدوسترون کنترل می شود، این هورمون از غدد فوق کلیوی ترشح می شود. با کاهش میزان سدیم در بدن، ترشح آلدوسترون افزایش می یابد که باعث جذب بیشتر سدیم از روده ها و مانع دفع سدیم از کلیه می شود. در صورتی که با مصرف زیاد نمک میزان سدیم در بدن بالا برود، بخش مربوط به تشنگی در مغز تحریک شده ،فرمان تشنگی را صادر می کند. در این صورت فرد احساس نیاز به آب پیدا کرده، با مصرف آب، غلظت سدیم بدن کم می شود.
نقش سدیم در بدن
- در جلوگیری از ناتوانی در گرما و آفتاب زدگی موثر است.
- عمل اعصاب و عضلات را تقویت می کند و در منقبض شدن عضلات نیز موثر است.
- آب بدن را تنظیم می کند، در نتیجه با افزایش یا کاهش مصرف آب، بدن دچار تورم یا خشکی نمی شود.
- به هدایت امواج عصبی کمک می کند.
- با وجود سدیم میزان ثبات اسیدی - بازی بدن حفظ می شود، به عبارتی سدیم در تنظیم PH بىن موثر است.
- يك نقش جالب سدیم این است که موجب جذب بهتر قندهای ساده و اسیدهای آمینه که اجزاء تشکیل دهنده مواد نشاسته ای و پروتئین ها هستند، می شود.
- سدیم در شیره های گوارشی که موجب هضم غذا می شوند، وجود دارد.
- سدیم در استخوان ها نیز موجود است.