نگرانیهای زیادی در مورد انتقال ویروس از مادر به نوزاد در طی زایمان و شیردهی وجود دارد. بیشترین اهمیت این موضوع به خاطر مدیریت مشترک مادر و نوزاد پس از زایمان و اهمیت شیردهی می باشد. با تاکید بر این مساله که تغذیه با شیر مادر کلید طلایی سلامت مادر و نوزاد است و با تبعیت از دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی مبنی بر تغذیه انحصاری نوزاد با شیر مادر در ۲ ماهه اول زندگی و با توجه به ضعف و عدم تکامل سیستم ایمنی نوزادان بخصوص نوزادان نارس اهمیت تغذیه نوزادان با شیر مادر در پاندمی کووید-۱۹ پررنگ تر می شود. تاکنون هیچ مدرکی مبنی بر وجود کرونا ویروس جدید در شیر مادر و یا انتقال آن از طریق تغذیه از شیر مادران مبتلا و یا مشکوک به کووید-۱۹ وجود ندارد. بیشترین نگرانی در مورد نوزادان مادران مشکوک و مبتلا، انتقال ویروس از طریق تنفس مادر به نوزاد می باشد. شیر مادر بهترین منبع تغذیه برای نوزاد می باشد و او را در مقابل بسیاری از بیماریها مصون نگه می دارد. اگر مادر مبتلا به کووید-۱۹ حال عمومی خوبی دارد و می خواهد شیردهی نوزاد را انجام دهد قبل از شروع شیردهی دستان خود را با آب و صابون شسته و از ماسک صورت استفاده کند و اگر علائم بیماری در مادر شدید است و نمی تواند از نوزاد خود مراقبت کند باید شیر دوشیده خود را جهت تغذیه نوزادش آماده کند و برای این کار بهتر است یک شیردوش اختصاصی برای خود تهیه کند، قبل از شیردوشی و قبل از تماس با پمپ شیردوشی و بطری شیر دست های خود را با آب و صابون به مدت ۴۰ تا ۶۰ ثانیه بشوید و بعد از اتمام شیردوشی تمام قسمت های پمپ که با شیر مادر در تماس بوده را کاملا شسته و در نهایت ضدعفونی کند. همچنین نوزاد توسط همراه و در اتاق جداگانه نگهداری شود. در صورتی که مادر و نوزاد هر دو از نظر بالینی پایدار باشند، نگهداری نوزاد در اتاق مادر با رعایت فاصله و نیز تغذیه با شیر مادر بلامانع است، چنانچه مادر علایم خفیف دارد ولی نوزاد بدون علامت باشد حداقل یک پرده بین مادر و نوزاد باشد.
field_video