برای پرورش و نگهداری ماهی تزئینی باید به نیازهای محیطی و بیولوژیک ماهی توجه نماییم. ایجاد محیط مناسب از لحاظ پارامترهای کیفی آب نظیر: دما، درجه قلیایی، شوری، کدورت و دوره نوری از مواردی است که باید به آنها توجه کرد. آب از ضروری ترین نیازهای آبزیان است و فاکتورهای زیستی باید در حد مناسبی نگهداری شوند. ماهیان خونسردند و به تغییرات فیزیکی و شیمیایی آب حساسند. آب لوله کشی شهری حاوی کلر برای ضدعفونی است که این گاز برای ماهیان سمی است و ۲۴ ساعت قبل از ماهی دار کردن، آکواریوم باید آبگیری و هوادهی شود تا کلر دفع گردد. براساس میزان تحمل ماهیان در دماهای مختلف آنها را به دو دسته ماهیان گرمایی و سردابی تقسیم می کنند. ماهیان گرمابی محدوده حرارتی ۲۲ تا ۲۸ درجه سانتی گراد را به خوبی تحمل نموده و در این دامنه، رشد و نمو می نمایند ولی ماهیان سردابی دمایی حدود ۴ تا ۱۴ درجه سانتی گراد را قابل قبول برای زیست می دانند. در هنگام نقل و انتقال ماهی آکواریومی باید به تغییرات دمایی توجه کرد. بهترین کار گذاشتن ماهی آکواریومی در داخل کیسه نایلونی و قرار دادن کیسه محتوی ماهی در آب آکواریوم است، تا هم دمایی ایجاد شود. مدت زمان لازم برای هم دمایی حداقل ۳۰ دقیقه و حداکثر یک ساعت است. تغییرات ۲ تا سه درجه در آب آکواریوم در طول شبانه روز طبیعی است ولی باید احتمال بروز تغییرات شدید را هم در نظر گرفت. بهترین کار استفاده از بخاری های ترموستات دار که پیچ تنظیم دما دارند می باشند، چرا که با چرخاندن پیچ، بخاری را در دمای دلخواه تنظیم می کنیم و در این حالت وقتی که دمای آّب به درجه حرارت مطلوب برسد به طور اتوماتیک بخاری قطع و خاموش می شود. برای کنترل دمای آب آکواریوم بهتر است یک دماسنج درون آب قرار دهیم.
field_video