اگر تعریف ما از یائسگی تغییر و تحولاتی ناگهانی در فیزیولوژی توالد و تناسلی باشد، باید گفت در مردها چنین کیفیتی وجود ندارد. زیرا تغییرات متابولیسم آندروژن ها در مردان در مقایسه با قطع ناگهانی فعالیت تخمدان در زنها، بتدریج صورت می گیرد. اما اگر یائسگی را مجموعه واکنش های فیزیولوژیک خاصی که در قبال کاهش نیروی جنسی که معمولا در فرهنگ ما در این سنین ظاهر می شود تعریف کنیم؛ باید به وجود پدیده ای بنام یائسگی(کم کاری غدد جنسی دیر رس) در مردها نیز معتقد باشیم. علاوه بر این، آنچه مسلم است، آشفتگی های روانی سنین متوسط عمر ناشی از عوامل متعددی است و گذشته از کاهش سطح آندروژن در اواسط دهه ششم ( حدود ۵۵ سالگی)، یک مرد همانند زن خواه ناخواه بتدریح با محدودیت های نیروهای جسمانی و اندیشه مرگ روبرو می شود و اغلب درک می کند که بناچار باید آنچه را بدست آورده، بتدریج از دست بدهد.
به هر حال کاهش نیروی جنسی و انرژی بدنی به درک بیشتر این مسائل دامن می زند. حال اگر فرد، دارای شخصیت با ثبات و قوام یافته ای باشد، در رویایی با این بحران می تواند از دفاع های مفید و خلاقانه ای استفاده کرده و سازگاری مناسب و سازنده ای داشته باشد. در غیر اینصورت، یعنی در مواردیکه منابع و نیروهای سازشی مناسب وجود نداشته و یا ناکافی باشد، پیدایش افسردگی و اضطراب در این دوره از زندگی، معمولی است و ناتوانی جنسی یا اجتناب از رفتار جنسی اغلب جزئی از این موقعیت است. آنچه مسلم است، نقش واقعی کاهش سطح آندروژن ها در ایجاد این سندروم هنوز بخوبی روشن نشده است.
بعضی ها خستگی، افسردگی، خشم، افزایش تحریک پذیری، کاهش فعالیت جنسی و گاها" گُرگرفتگی را از علائم آن می دانند.تجویز تستوسترون در پاره ای از موارد سبب کاهش افسردگی و افزایش انرژی و خوشبینی و بهبود کنش جنسی می گردد. در حالیکه در بسیاری از موارد نیز این درمان اثر چندانی ندارد. به هر حال، در عمل می توان ناتوانی جنسی را شایع ترین شکایت در این گروه سنی بحساب آورد. یک مرد سالم با وجود احساس تغییرات فوق الذکر قادر است در تمام طول زندگی خود روابط جنسی ارضاء کننده ای داشته باشد. البته نیاز مبرمی برای تخلیه سریع انگیزه جنسی خود بشکل ارگاسم احساس نمی کند و اغلب با عشق بازی با شریک جنسی خود بخوبی راضی می گردد. توصیه می شود؛ برای به تاخیر انداختن این عوارض، مردان از ۴۰ سالگی به فکر خود باشند و کیفیت زندگی را با ورزش کردن، تغذیه مناسب و کنترل بیماری های زمینه ای مانند فشار خون و دیابت، افزایش دهند.
منبع: مقاله تغییر رفتار جنسی در ارتباط با سن، منتشر شده در مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران