
کودکانی که دچار ازدیاد وزن و چاقی اند، درسال های بعدی رشد خود با یک سلسله ناراحتی های جسمانی، عاطفی و اجتماعی روبه رو خواهند شد. وزن اضافه می تواند منجر به فشار خون بالا، دیابت، نارسایی های قلبی، شکستگی استخوانی، کاهش عزت نفس، و کمبود مهارت های اجتماعی شود. خانواده هایی که با مشکل چاقی و ازدیاد وزن فرزندانشان روبه رو هستند باید به دو نکته توجه داشته باشند: یکی اینکه پد رو مادر و اعضای اصلی خانواده نقشی بسیار مهم در ایجاد عادات تغذیه ای و میزان فعالیت های جسمانی بچه ها دارند. دیگر اینکه؛ وزن کم کردن، یک مسئله خانوادگی است و برای حل آن نیاز به همکاری تمام اعضای خانوده است. از آنجا که کودکان در حال رشد وبزرگ شدن اند و مرتباً بدن و جسم آنها تغییر می کند، تنها با در دست داشتن نمودار رشد قد و وزن گذشته او می توان مقدار اضافه وزن احتمالی را تخمین زد. علت چاقی ممکن است پرخوری، ارثی یا ناراحتی های زیستی، رفتارهای خانوادگی و تاثیرات اجتماعی باشد. برای کاهش وزن کودکان هیچ گاه نباید با روش های غیراستاندارد و شیوه های مرسوم برای بزرگسالان اقدام کرد؛ زیرا بچه هادرحال رشد جسمانی خودند و اگر مواد غذایی لازم به بدنشان نرسد، دچار سوء تغذیه وعدم توانایی در یادگیری های کلاسی - آموزشی می شوند. درصورتی که کودک دچار ازدیاد وزن شدید است، ابتدا باید با برنامه ریزی منظم مانع چاق تر شدن او شد و سپس با به کارگیری روش های افزایش فعالیت بدنی و کنترل تغذیه ای، میزان وزن او را به طور تدریجی (سالیانه ۳-۴ کیلو) کاهش داد. طبق تحقیقات کارشناسان علوم تغذیه، دریافت ۳۵۰۰ کالری بیش تر از نیاز بدن، موجب نیم کیلو افزایش وزن می شود. به عبارت دیگر، برای هر نیم کیلو کاهش وزن، باید حدود ۳۵۰۰ کالری از دست داد. حال این مقدار را می توان با کاستن از مصرف مواد خوراکی قندی و پرچرب یا افزایش فعالیت های جسمانی تنظیم کرد. برای مثال اگر قصد دارید فرزندتان در طول هفته نیم کیلو وزن کم کند. می توانید غذای روزانه او را طوری انتخاب کنید که روزی ۵۰۰ کالری کمتر از مواد چرب و نشاسته ای بخورد یا این که می توانید به او کمک کنید با انجام فعالیت های بدنی و حرکات ورزشی روزی ۵۰۰ کالری انباشته شده در بدنش را بسوزاند. راه سوم آن است که به کودک کمک کنید تا روزی ۲۵۰ کالری کمتر دریافت کند و ۲۵۰ کالری از طریق ورزش بسوزاند.
انتخاب شیوه زندگی فعال و توجه به ورزش و فعالیت های بدنی
۱- زمانی که قصد دارید به دلیلی برای فرزندتان هدیه بخرید، سعی کنید یک نوع وسیله بازی حرکتی مثل راکت بدمینتون، توپ والیبال، دوچرخه، راکت پینگ پونگ، کفش کوه نوردی و ... باشد.
۲- خود و اعضای خانواده و حتی دوستانتان را در برنامه های ورزشی و پرتحرک وارد کنید.
۳- به ورزش و فعالیت های جسمانی به چشم یک سرگرمی نگاه کنید(نه الزاماً یک رشته حرفه ای).
۴- سعی کنید خودتان نیز برای فعالیت های ورزشی مدرسه داوطلب شوید.
۵- در اطرافتان جست و جو کنید و به دنبال باشگاه های ورزشی و سالن های بدن سازی، استخرها، زمین های بازی و غیره باشید و با عضو شدن در آنها، یک برنامه ورزشی مستمر و منظم را پی بگیرید.
۶- زمانی که قصد برنامه ریزی برای میهمانی های هفتگی یا مراسم های تولد دارید، می توانید به جای نشستن و تماشای فیلم، به اردوگاه ها و فضاهای باز بروید تا بچه ها در آن جا بازی کنند.
عادات غذایی سالم
- هنگامی آشپزی از روغن کمتری استفاده کنید.
- حتی المقدور خوراک روزانه تان را سرخ نکنید.
بیشتر بچه های پر وزن در طول روز عادت دارند که نوشابه، چیپس، پفک، بستنی و ... بخورند که با محدود کردن این خوراکی ها می توان مانع ازدیاد وزن فرزندان شد.
- از کره، سس و خامه کمتر استفاده کنید.
- برای صبحانه از شیر، کره و پنیر کم چرب استفاده کنید.
هنگام غذا خوردن به میزانی برای کودک غذا بریزید که کافی باشد و مدام از او نخواهید که بشقابت را پاک کن .
- سعی کنید آب را جایگزین نوشابه کنید.
- بچه ها حتماً صبحانه بخورند تا کمتر در طول روز دنبال خوراکی های متفرقه بروند.