
زمانی که کودک یا والدین او برای تهیۀ یک کتاب خوب به کتابفروشی یا کتابخانه مراجعه میکنند، نباید تصور کنید که این کتاب فقط می تواند در قالب چاپی باشد، بلکه می تواند نسخه ای گویا از یک کتاب هم باشد. باید به کودکان اجازه داد تا با دسترسی به هر دو شکل، لذت مطالعه از طریق چشم و گوش را تجربه کنند و سپس دست به انتخاب بزنند. باید به ادراک فناوری کودکان احترام گذاشت و اجازه داد مطالعة محتوا را در هر شکلی که مایل اند تجربه کنند. کتابخانه ها و مدارس اهمیت خواندن با صدای بلند برای کودکان را در توسعۀ سوادآموزی مؤثر می دانند. در ادامه ۸ دلیلی که باید از کتاب گویا برای کودکان استفاده کنیم آورده شده است:
۱- یاریگر والدین و معلمان در امر کتابخوانی: از گوش دادن به کتابهای گویا می توان برای عمل خواندن شفاهی در خانه، زمانی که کودک خود قادر به خواندن نیست (به دلیل معلولیت یا بیسوادی) یا هنگامی که پدر و مادر به دلایلی از این عمل اجتناب میکنند، استفاده کرد. به طور مثال، زمانی که پدر و مادر بیش از حد مشغول کارهای خود هستند یا برای کتاب خواندن بیش از حد خسته اند. در هر دوی این موارد، نسخه های گویا می توانند بسیار مورد نیاز و لذت بخش باشند.
۲-همراه همیشگی در اتومبیل: گوش دادن به تکالیف مدرسه، یک راه بسیار مناسب برای تبدیل زمانهای تلف شده ـ مانند زمانی که در مسیر رفت و آمد صرف می شود ـ ِ به زمان باارزش خواندن است. تجربۀ گوش دادن به یک کتاب مشترک، با هم و در اتومبیل، روشی عالی برای افزایش ارتباط بین والدین ـ کودک است. قصد رفتن به یک سفر طولانی را دارید؟ یک عنوان کتاب که برای هر دوی شما جذاب و خواستنی است را برای گوش دادن در اتومبیل انتخاب کنید.
۳- مددکار خوانندگان کند و بی میل: اغلب، دانش آموزانی که به خواندن بی میل اند، گوش دادن به کتاب را لذت بخش تر از خواندن یک کتاب به تنهایی می دانند. دانش آموزانی که در کنار متون چاپی به آنها گوش فرا داده اند اغلب برای پیشرفت در خواندن و تمرکز بیشتر بر روی کتاب، بیشتر برانگیخته شده اند.
۴- تاثیر در افزایش تفکر انتقادی: کتابهای گویا می توانند مهارت گوش دادن انتقادی را آموزش دهند. اگر در ارتباط با کودکان هدف تبدیل شدن به خوانندگانی است که می توانند پیام را درک کنند، دارای تفکر انتقادی در مورد محتوا باشند، از تخیل خود استفاده کنند، و با کتاب ارتباط برقرار کنند، پس گوش دادن به کتابهای گویا می تواند به آنها در تحقق این هدف کمک کند.
۵- افزایش درک واژگان: کتابهای گویا به گسترش دایرۀ واژگان کمک میکنند. هنگام گوش دادن به کتابهای گویا، کودکان با کلمات جدید آشنا میشوند؛ کلماتی که معنی بسیاری از آنها را می دانند اما در زندگی روزمره استفاده نمیکنند. کودک با شنیدن این کلمات از درستی تلفظ آنها مطمئن می شود و موارد استفادۀ آن کلمات را می آموزد.
۶- مشاهده و شنیدن هم زمان: كتابهاي گويا می توانند یک مزیت برای یادگیرندگان زبان دوم باشند. آنها می توانند با گوش دادن به متن با تلفظ لغات آشنا شوند. با اين روش زبان آموزان به راحتی می توانند در هر كجاي متن و روي هر كلمه اي مکث كنند و دوباره آن را از سر بگیرند. با استفاده از کتابهای گویا، کودکانی که در خواندن مشکل دارند و دانش آموزانی که در حال یادگیری زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم خود هستند، از امکان دیدن و شنیدن همزمان بهره مند می شوند. شنوایی همزمان و تحریک بصری ارسال پیامها را به مغز تقویت میکند.
۷- تناسب با سبک یادگیری معاصر: کودکان امروز با انواع تصاویر بمباران می شوند و ممکن است فرصتهای بسیاری را برای تحریک تخیل شنوایی خود از دست بدهند. کتابهای گویا باعث شکل دادن تصاویر ذهنی د ر کودکان می شوند و موجب تقویت مهارت تجسم و تخیل در کودکان می شود.
۸- نیازهای اجتماعی: دانش آموزانی که مشکلات خوانشی دارند اغلب از مشارکت و تعامل دوری می جویند و از خواندن بلند در کلاس خجالت میکشند. این دانش آموزان احساس میکنند که از حلقۀ یادگیری جا مانده اند و به همین دلیل فرصتها را برای ابراز نظرات و نشان دادن مهارتهای ذهنی خود از دست می دهند. گوش دادن به کتاب گویا به دلیل اینکه آنها را مستقیما به محتوای مورد مطالعه متصل میکند، می تواند اعتماد به نفس آنها را در کلاس و در مکالمه با دانش آموزان دیگر و در جمع افزایش دهد.