رفتن به محتوای اصلی
امروز: ۱۲:۲۲:۳۵ ۲۰۲۴/۲۸/۰۳     ورود
EN - FA

برای تبلیفات در سایت

 

 

 

 

 

 

 

 

 

برای تبلیفات در سایت

 

 

 

 

 

 

 

 

برای تبلیفات در سایت

koodakghejalati

خجالتی بودن یا گوشه گیری ممکن است بخشی از شخصیت کلی یک دانش آموز بوده، یا پاسخ خاص موقعیتی، به یک عامل استرس زای مخصوص باشد. خجالتی بودن و کم رویی امری شایع در کودکان است. این اختلال می تواند در رشد اجتماعی مورد انتظار کودک مداخله کند و یادگیری کودکان را محدود نماید. مستقل از اینکه ریشه خجالتی بودن را چه چیزی بدانیم، باید به خاطر داشته باشیم که محیط نقش مهمی در ایجاد و تقویت این ویژگی دارد. در حدی که صرفا" حضور یک فرد خجالتی درخانه می تواند برای تربیت یک کودک خجالتی و کم رو کافی باشد. بطوریکه مطالعات نشان داده است که ۷۰ درصد پدران کم رو و خجالتی، حداقل یک فرزند کم رو و خجالتی هم دارند. به همین دلیل بعضی خجالتی بودن را ارثی می دانند. ولی برخی معتقدند که ما خجالت کشیدن و کم رویی را می آموزیم و لذا والدین و مدرسه در این زمینه نقش مهمی را ایفا می کنند. البته برخی هم این پدیده را ناشی از تعامل و کشمکش نیروها و انرژی های درونی مختلف می دانند که روانشناسان پیرو مکتب فروید طرفدار این نظریه هستند.
نشانه های خجالتی بودن فرد:
- اجتناب و بازداری
- کاهش تماس چشمی
- عدم تحرک جسمی
- کاهش حجم تکلم و خاموش کلامی
- تکلم لرزان، آهسته و همراه با تردید
- در کودکان غالبا با مکیدن شست همراه است
- برخی کودکان گاه محجوبانه عمل می کنند، به گونه ای متفاوت شاد گشته، لبخند می زنند و گاه خود را عقب می کشند.

kamroei
راه کارهایی جهت کمک به کودکان خجالتی:
۱- کودک تان را بشناسید و او را کاملا" بپذیرید
: حساس بودن به احساسات و علاقه مندی های کودک تان نه تنها باعث ساخته شدن یک رابطه خوب با کودک می گردد، بلکه نشانگر احترام شما به اوست. این امر به کودک کمک می کند به خود مطمئن گشته و احساس بازداری کمتری بکند.
۲- اعتماد به نفس کودک تان را افزایش دهید: کودکان خجالتی غالبا" تصویر ذهنی منفی از خود دارند و احساس عدم پذیرش از سوی دیگران در آنها بارز است. او را به خاطر مهارت هایی که به آنها تسلط دارد و به خاطر مستقل بودنش تقویت کنید. به او پاداش دهید.
۳- مهارت های اجتماعی کودک خود را پرورش دهید: کودک را به خاطر اجتماعی بودنش تقویت کنید. لازم است به کودک جملات اجتماعی آموزش داده شود. جملاتی مانند آیا من هم می توانم با شما بازی کنم. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﭘﮋوﻫﺶ ﻫﺎی اﻧﺠﺎم ﮔﺮﻓﺘﻪ، آﻣﻮزش ﻣﻬﺎرت ﻫﺎی اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ ﺑﺎﻋﺚ اﻓﺰاﯾﺶ ﻋﺰت ﻧﻔﺲ، اﺑﺮاز وﺟﻮد، رﻓﺘﺎر ﻗﺎﻃﻌﺎﻧﻪ و ﮐﺎﻫﺶ اﻧﺰوا و ﮔﻮﺷﻪ ﮔﯿﺮی و اﺣﺴﺎس ﺗﻨﻬﺎﯾﯽ ﻣﯽ ﺷﻮد .اﮐﺘﺴﺎب و ﺑﻪ ﮐﺎرﮔﯿﺮی ﻣﻬﺎرت ﻫﺎي اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ ﭘﺎﯾﻪ و ﻣﺒﻨﺎﯾﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ارﺗﺒﺎط ﻫﺎی ﺑﯿﻦ ﻓﺮدی ﺑﺮاﺳﺎس آن ﺳﺎﺧﺘﻪ ﻣﯽ ﺷﻮد. ﻧﻮﺟﻮاﻧﺎﻧﯽ ﮐﻪ ﻣﻬﺎرت ﻫﺎي اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ را ﺑﻪ ﻃﻮر واﻗﻌﯽ ﺗﻤﺮﯾﻦ ﻣﯽ ﮐﻨﻨﺪ و ﺑﻪ ﺷﺎﯾﺴﺘﮕﯽ ﺑﻪ ﮐﺎر ﻣﯽ ﮔﯿﺮﻧﺪ، ﺑﻪ ﻃﻮر ﺣﺘﻢ، ﻗﺎدرﻧﺪ در ورود ﺑﻪ ﮔﺮوه ﻫﻤﺴﺎﻻن و دوﺳﺖ ﯾﺎﺑﯽ ﻣﻮﻓﻖ ﺷﻮﻧﺪ، ﺗﻌﺎﻣﻠﯽ ﻣﺜﺒﺖ و ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ در ﺑﺎزی ﻫﺎ ﺑﺎ ﻫﻤﺴﺎﻻن ﺧﻮﯾﺶ داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ و ﻫﻤﯿﻦ ﻃﻮر داﻣﻨﻪ ای از رﻓﺘﺎرﻫﺎی اﺟﺘﻤﺎع ﭘﺴﻨﺪاﻧﻪ را از ﺧﻮد ﻧﺸﺎن دﻫﻨﺪ.
۴- اجازه دهید کودک با موقعیت جدید آشنا شده و به تدریج با آن گرم بگیرد: به اجبار وادار کردن و یا به اصطلاح هل دادن کودک در یک موقعیت اجتماعی که او در آن احساس خطر و تهدید می کند در پرورش و ایجاد مهارت های اجتماعی کودک بی تاثیر و حتی مخرب است. به کودک کمک کنید احساس امنیت کند و سپس مواردی را که احساس می کنید برای وی جذاب است  را در محیط وی قرار دهید تا او به آرامی و با رغبت بیشتری وارد یک تعامل و موقعیت اجتماعی گردد.
۵- به یاد بسپارید که خجالتی بودن همیشه بد و نامطلوب نیست: برخی از درجات شرم و خجالت مثل آن مقدار شرمی که تحت عنوان احتیاط و یا حجب و فروتنی از آن یاد می شود، امری مثبت و خوشایند است.
منابع

- مقاله اﺛﺮﺑﺨﺸﯽ آﻣﻮزش ﻣﻬﺎرت ﻫﺎي اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ ﺑﺮ ﮐﻤﺮوﯾﯽ داﻧﺶ آﻣﻮزان دﺧﺘﺮ دوره اﺑﺘﺪاﯾﯽ، فصلنامه علوم رفتاری
- مقاله کودک خجالتی، فصلنامه بهداشت روان،شماره ۲۲

field_video
کپی رایت | طراحی سایت دارکوب