رفتن به محتوای اصلی
امروز: ۱۱:۱۳:۰۱ ۲۰۲۴/۲۸/۰۳     ورود
EN - FA

برای تبلیفات در سایت

 

 

 

 

 

 

 

 

 

برای تبلیفات در سایت

 

 

 

 

 

 

 

 

برای تبلیفات در سایت

mavadmadani

در بدن ۶۰ ماده معدنی گوناگون مورد نیاز است تا فعالیت ها طبیعی و متعادل باشند. مواد معدنی مورد نیاز بدن را می توان به دو گروه کلی تقسیم کرد: ۱ - مواد معدنی اصلی شامل کلسیم، فسفر، کلر، منیزیم، پتاسیم، سدیم و سولفور. ۲- مواد معدنی اثر گذار مثل ید، آهن، روی، سلنیوم، فلوراید، مس و منگنز که مقدر کمی از این مواد برای سلامت موجودات زنده بسیار موثر است. استخوان ها، دندان ها، ناخن ها، پوست و مو برای ساخته شدن به مواد معدنی نیاز دارند. این گونه مواد با تاثیر بر عملکرد بدن، سیستم های بدن را کنترل  و انرژی تولید می کنند. از طرف دیگر، محتوای مواد معدنی استخوان از مهمترین شاخص های پایداری استخوان محسوب می شود، بطوریکه ۶ درصد افزایش تراکم مواد معدنی استخوان، با افزایش ۷۵ درصدی در قدرت آن همراه است، لذا باید مواد معدنی در برنامه تغذیه مورد توجه قرار گیرند.

مواد معدنی مورد نیاز بدن:
آهن: آهن برای ساخته شدن گلبول های قرمز خون لازم است. نیاز به آهن در دوران بلوغ بیشتر می شود. باید در برنامه غذایی روزانه از غذاهای حاوی آهن، مانند گوشت، مرغ، ماهی، جگر، حبوبات و سبزیجات برگ سبز، استفاده کرد. از آنجا که ویتامین ث موجب می شود که آهن غذا بهتر جذب شود، مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین ث همراه با غذا به جذب آهن کمک می کند. از نشانه های کم خونی و فقر آهن می توان به بی حالی، خستگی و رنگ پریدگی، گزگز و خواب رفتگی کف دست و پا، بی اشتهایی، سرگیجه، حالت تهوع و عدم تمرکز نام برد.

mavadmadanibaryebadan
ید: ید ماده اصلی ساختمان غده تیروئید است و نقش مهمی در رشد و نمو بدن دارد. غذاهای دریایی مانند ماهی و میگوی آب شور غنی ترین منابع ید هستند. مقدار ید در لبنیات و تخم مرغ متغیر است و به فصل و میزان ید خاکی که حیوان در آن پرورش یافته است بستگی دارد. عوارض کمبود ید شامل، گواتر (بزرگ شدن غده تیروئید در جلوی گردن)، کم کاری تیروئید، اختلال در تولید مثل، احتمال سقط، لوچی چشم، کری و لالی جنین است.
کلسیم: نیاز به کلسیم در دوران بلوغ به دلیل رشد سریع استخوان های بدن افزایش می یابد. نوجوانان باید هر روز از شیر و فرآورده های شیری به مقدار کافی استفاده نمایند تا کلسیم در آنان تامین شود. مصرف روزانه سه واحد از گروه شیر، لبنیات برای نوجوانان توصیه می شود. هر واحد معادل یک لیوان شیر و یا یک لیوان ماست و یا ۴۵-۶۰ گرم پنیر ( به اندازه دو قوطی کبریت) است. دختران و پسران نوجوان اغلب تمایل زیادی به مصرف انواع نوشابه های گازدار دارند. این نو شابه ها حاوی مقادیر زیادی فسفر است و باعث عدم تعادل کلسیم و فسفر در بدن می شود. بنابر این در صورت مصرف مداوم آنها احتمال کمبود کلسیم افزایش می یابد. کمبود کلسیم در طولانی مدت موجب بروز پوکی استخوان در بزرگسالی می شود.

mavadmanimordnyazbadan
روی: در دوران بلوغ، به دلیل افزایش سرعت رشد بدن، نیاز به پروتئین ها افزایش می یابد و ون برای ساختن پروتئین روی لازم است، نیاز به روی در دوران بلوغ بیشتر می شود.بنابر این در برنامه غذایی روزانه نوجوانان منابع غذایی حاوی روی یعنی گروه گوشت، حبوبات، تخم مرغ، مغزها و شیر گنجانده شوند.
منابع:

مقاله تاثیر ورزش فوتسال بر سطح و محتوای مواد معدنی استخوان زنان، المپیک سال هجدهم، شماره ۲

مقاله پرونده ویژه : تغذیه، پایش سبک زندگی، شماره ۶
 

field_video
کپی رایت | طراحی سایت دارکوب